Mistrovství Evropy pokračovalo neobvykle závodem kategorie Elite, kdy kategorie U23, která standardně předchází vrcholu, se jede až ve čtvrtek. Na startu kontinentálního šampionátu měla Česká republika šest zástupců, z nichž čtyři byli z týmu Elkov Kasper, a to Bárta, Neuman, Kurkle a čerstvý mistr ČR Adam Ťoupalík. Ty doplnili Daniel Turek a Petr Vakoč. (Na titulním snímku zleva Ťoupalík, Turek, Vakoč, Kukrle, Neuman, Bárta)

Závod ve francouzském Plouay se jel na třinácti 13,5 km dlouhých okruzích. Chvíli po startu se od čela odpojila čtveřice závodníků, mezi kterými byl nejsilnější Polák Pawel Bernas. Jejich unik vydržel až do 54 km před cílem, kdy i poslední v úniku Bernas byl dostižen pelotonem. V té době už měl za sebou peloton i několik nepříliš vážných pádu, do kterých se ale zamotali i Jan Bárta a Petr Vakoč.

Tři kola před cílem se na čele objevil osamocený Jasper Stuyven z belgického národního týmu. Za ním však 30 km před cílem zaútočil Mathieu var der Poel, na kterého reagovali především Italové, ale jemu neměl nikdo zájem střídat a skupina se znovu vrátila k hlavní skupině. V hlavním poli to však vyprovokovalo aktivitu a dvě kola před cílem se začalo závodit. 

V tu chvíli si na čelo závodu najel i Adam Ťoupalík, jelikož bylo jasné, že při nástupech se peloton začne trhat. V nájezdu do posledního kola se však stále držela celá skupina pohromadě a žádný pokus o nástup nebyl úspěšný. Deset kilometrů před cílem se na čele objevil opět Adam Ťoupalík, ke kterému přijel i Daniel Turek. 

Na čele se postupně začali formovat především týmy Nizozemska, Itálie, Belgie, Francie, ale i České republiky. Na úplném čele se v tu chvíli pohyboval Nor Hoellgaard z týmu Uno-X s pouze několika vteřinami náskoku. V posledním stoupáním, které bylo 3,5 km před cílem a měřilo 1500 metrů, si celou situaci pohlídali Italové a odrazili jednotlivé nástupy tak, aby dovedli závod do cílového spurtu.

Kilometr před cílem se Daniel Turek a Dominik Neuman snažili vytvořit pozici pro Adama Ťoupalíka. „Od začátku závodu to byl obrovský boj o pozice. V půlce potom přišel velký pád, kdy už jsem se musel přesunout dopředu, abych neriskoval. V závěru už se jelo hrozně rychle, ale snažil jsem se stále držet pozici. Navíc na horizontu na mě Dan Turek křiknul a rozjel mi sprint. Chtěl jsem se ještě zapojit do nějakého vláčku, ale bylo to strašně rychlé a víc už se nedalo posunout. Každopádně jsem s 9. místem hodně spokojený,“ popsal svůj další úspěch Adam Ťoupalík.

Za ním na 17. pozici dokončil Dominik Neuman: „Mrzí mě, že jsem si do posledního kopce najel trochu vzadu a potom už se jelo takové tempo, že nebylo kam se dostat dál. Nicméně v konkurenci, která se tady sešla, to je spolu s Adamem myslím super výsledek."

Adam Ťoupalík a Dominik Neumann před závodem evropského  šampionátu.

Závod se rozhodoval mezi sprintery, z nichž byl "o galusku" nejlepší Giacomo Nizzolo (ITA) před Arnaud Démarem (FRA) a Pascalem Ackermannem (GER).