Letos se koná teprve druhý ročník závodu, který se loni jmenoval Colombia Oro y Paz, ale letos změnil název na Tour Colombia 2.1. Nejedná se o tradiční etapový závod Kolem Kolumbie, ten už není profesionální a jezdil se v mnohem pozdějším termínu a hlavně trval čtrnáct dní. Tour Colombia je pouze šestidenním závodem.  

1. etapa Medellín - Medellín (14 km)

Rovinatá časovka družstev na 14 kilometrů v ulicích Medellínu zahájí závod. Rozdíly mezi týmy a závodníky budou dost důležité, v krátkých etapových závodech je každá časovka podstatná. 


2. etapa La Ceja - La Ceja (150,5 km)

Etapa tvořená okruhy přes město La Ceja je vhodná pro sprintery. Profil je sice trochu zvlněný, ale to by pro nejrychlejší závodníky neměl být problém. 


3. etapa Llanogrande - Llanogrande (167,6 km)

Další etapa na okruzích. Závodníci čtyřikrát překonají stoupání Alto Nano patřící do 3. kategorie. Měří 3,5 kilometru a v průměru má 5,5 %. I tentokrát se bude spurtovat, ale nejspíš z menší skupiny. 


4. etapa Medellín - Medellín (144 km)

V pátek se závod vrátí do Medellínu. Pojede se šest okruhů a pravděpodobně se bude dojíždět ve spurtu celého pelotonu.


5. etapa La Unión - La Unión (176,8 km)

Předposlední etapa bude velice náročná. Jedou se čtyři náročné okruhy se stoupáními Alto Nano (stejné jako ve druhé etapě) a Alto La Unión (7,4 km, 5 %, převyšení 373 metry a vrchol ve výšce 2532 m n. m.). Končí se kousek za vrcholem a určitě se bude měnit i celkové pořadí. 


6. etapa El Retiro - Alto de Palmas (173,8 km)

To nejtěžší nakonec. Celý závod končí na vrcholu stoupání 1. kategorie Alto de Palmas ve výšce 2435 metrů nad mořem. Kopec má převýšení 935 metrů a meří 15,5 kilometru. V průměru má 6,3 % a jedná se o první opravdu těžký test vrchařských schopností v celé letošní sezóně. Ani v Argentině, ani ve Španělsku se zatím tak dlouhý a těžký kopec nejel.  


Favorité 

Hvězd přijela spousta. Zejména domácích. Ve startovní listině najdeme Naira Quintanu, Egana Bernala, Ivana Sosu, Miguela Angela Lopeze, Fernanda Gaviriu, Sergia Henaa, Rigoberta Urana, Daniho Martineze, Alvara Hodega a další, chybí vlastně jen Esteban Chaves.  

Vzhledem k posledním dvěma etapám jsou favority vrchaři a to především domácí. Ale nebezpečná je časovka družstev, pokud v ní nějaký tým ztratí hodně času, těžko se to bude v kopcích sjíždět. Loni zvítězil Egan Bernal a k favoritům patří i letos. Celý tým Sky je výjimečně silný, kromě Bernala startuje také Ivan Sosa a samozřejmě Chris Froome. Doplní je Jhonatan Narvaez, Jonathan Castroviejo a Sebastian Henao. 

Sky je asi nejlsilnějším týmem, ale Movistar moc nezaostává. Nairo Quintana a Winner Anacona budou lídry, v dobré formě je Richard Carapaz a tým dále tvoří Marc Soler, Eduardo Sepulveda a Jorge Arcas. Quintana loni skončil druhý, letos určitě chce vyhrát. Stále je největší kolumbijskou hvězdou a hlavním hrdinou domácích fanoušků. 

Zapomenout nesmíme na Miguela Angela Lopeze, kterému bude pomáhat Jan Hirt. Lopez startuje poprvé a patří k favoritům. A ambiciózní je i Dayer Quintana (Neri - Selle Italia), loňský vítěz poslední etapy.  

Celkově třetí loni skončil Rigoberto Uran a navíc vyhrál i etapu, ale tým EF Education First pojede na Daniela Felipe Martineze, čerstvého mistra Kolumbie v časovce. Mladý Martinez by měl být v lepší formě a bude lídrem a jedním z černých koní. 

Deceuninck - Quick-Step loni vyhrál čtyři etapy, ale letos to bude těžké zopakovat, protože Fernando Gaviria odešel. Lídry na celkové pořadí budou Julian Alaphilippe a Bob Jungels, ale v porovnání s domácími cyklisty favority nejsou. Nebezpeční budou domácí závodníci z celku Medellín. Dařilo se jim už v Argentině a zde budou mít ještě větší motivaci, včetně veterána Oscara Sevilly. Ale konkurence je v Kolumbii o hodně větší.  

Mezi sprintery se nejvíc čeká od Fernanda Gavirii. Dokázal vyhrát dvě etapy na Vuelta a San Juan a ukázalo se, že celý vlak týmu UAE Emirates je velmi schopný a kvalitní. Gaviria měl v Argentině výbornou podporu. Tentokrát si musí poradit bez Simone Consonniho, ale k dispozici bude mít krajana Juana Molana. Velkými soupeři pro Gaviriu budou Alvara Hodeg a Max Richeze z Deceunincku. Žádní další prvotřídní sprinteři do Kolumbie nepřijeli. 

Češi budou především plnit povinnosti domestiků. Jan Hirt bude pomáhat Lopezovi, Petr Vakoč lídrům Deceunincku a Daniel Turek především Mikhelu Raimovi, sprinterovi týmu Israel Cycling Academy. Pouze debutant Karel Vacek týmu Hagens Berman Axeon by měl šetřit síly a vyzkoušet svou formu v poslední etapě s cílem na Alto de Palmas. 

Favorité Tour Colombia:

∗∗∗∗∗ Nairo Quintana, Egan Bernal

∗∗∗∗ Ivan Sosa, Miguel Angel Lopez

∗∗∗ Daniel Felipe Martinez

∗∗ Rigoberto Uran, Chris Froome, Sergio Henao

∗ Dayer Quintana, Bob Jungels

Foto Sirotti