2024-1214-Brdy-.JPGDlouho se držela pohromadě desetičlenná skupina až na Praze odjela silná trojka týmu L27/Integray ve složení Kollert, Hula, Fiala. „Měli jsme možná deset vteřin a pak na šotolině najeli snad dalších třicet.“ Jenže pak Fialovi spadl řetěz, Kollert počkal na Hulu, ten měl defekt – a dotáhl se na ně Kerl. „Jeli jsme poctivě, ale chytla nás další čtveřice,“ popisoval Kollert. Z ní nastoupil dvakrát „domácí“ sparťan Habermann, jenže také ho zastavil defekt. 

 

V závěrečném kopci se pokusil o finále Kollert, ale Kerl využil jeho zaváhání s řetězem a protnul cílovou linii jako první (2:08:42). „Zasloužil si to. Ten cílový dojezd mu seděl líp, když jsem mu neujel, už jsem cítil, že to je ztracený,“ uznal zkušený veterán. Třetí místo nakonec získal největší tahoun skupiny, v poslední době skvělý Lukáš Vencl se ztrátou 16 vteřin. Díky tomu se posunul na průběžné druhé místo v seriálu RoadRace za čerstvého vedoucího Michala Rozehnala (Kovo/Rexonix Praha), který tady skončil až 34.

„Dlouho jsem nezávodil, navíc jsem tady byl sám, takže jsem si musel hlídat kluky z Integray. Ve sjezdu jsem je zvládl dotáhnout, jo, do zatáček jsem jezdil trochu riskantněji. Ale den předtím jsem si to najížděl, věděl jsem taky, že vypadl závěrečný gravelový úsek,“ povídal vítěz. Původem biker z Chrástu a Stupna, teď tedy cyklokrosař využil techniku. Před časem dokonce dostal nabídku na letní hostování v týmu L27/Integray, ale nakonec zůstal v mladoboleslavském AŠ. Teď už vyhrál Giant ligu v Plzni a chystá se na český pohár do Kyjova. „Je to dobrá příprava, ale jen doplněk, nejvíc mě baví cyklokros a chci se mu věnovat,“ dodal student stavební průmyslovky.  

2024-1212-Brdy-.JPG

Mezi ženami zapsala druhé letošní vítězství Jana Milec Jiřincová (celkově 46. za 2:33:11). Hana Doležalová ztratila 12:32 minuty, třetí Andrea Pavlisová, obě ze Sparty, už 37:43. „Vzala jsem si tentokrát raději gravela s 38 koly se vzorky. Ve středu na mě tréninku spadla ve Hvožďanech veliká větev, když tam prořezávali stromy, byla jsem v nemocnici, a tak jsem si raději vzala pohodlnější kolo. Ani jsem nelitovala, i když do kopce jsem to měla těžší. Jelo se mi dobře, měla jsem pěknou skupinku, ani to tolik nebolelo,“ vyprávěla dáma, která si při neúčasti Denisy Slámové výrazně upevnila vedení v RoadRace.

2024-1155-Brdy-.JPG

Ideální počasí přispělo kvalitě závodu s centrem ve Strašicích. „Všechno proběhlo v pohodě. Silniční závod je opravdu náročné důkladně připravit. Ale zlepšuje se nám tady stav silnic, nebudeme se tolik tlačit do terénu,“ hodnotil ředitel závodu Zdeněk Rubáš, přestože by si přál víc než 108 účastníků. Z jeho svěřenců dopadl nejlépe pátý 19letý mladík Jiří Pospíšil (-37). „Potřebuje závodit, ale pracuje na sobě, chce se zlepšovat,“ chválí ho. Za ním přijel Habermann a pak sedmý se dvěma defekty Daniel Mlejnek (už -4:52). 

Nadcházející víkend mají cyklisté na výběr až z předimenzované nabídky. Bohužel se termínově potkal Krakonošův maraton v Trutnově z Road Cupu (kratší trať 91 km se počítá do RoadRace, delší 136 km přes Pražskou boudu do RoadMarathonu) s křivoklátskou L´Etape Czech. Navíc se koná český pohár na silnici v Kyjově… Například L27/Integray míří komplet na L´Etape, ještě hned v neděli tady na Brdech najeli v rámci poslední přípravy dvoustovečku. Naopak se dá očekávat účast některých jezdců elitního týmu Elkov Kasper v Trutnově, sídle jejich druhého titulárního partnera. Tam pojede i Jana Milec-Jiřincová.

Kompletní výsledky jsou na 4timing.cz.

Pořadí RoadRace najdete na RoadCycling.cz.