Po dlouhých 35 letech se nebude konat závěrečná exhibiční jízda do Paříže zakončená spurtem pelotonu. Naposledy se individuální časovka v poslední den Tour de France jela v roce 1989. Tour tehdy vyvrcholila legendární časovkou z Versailles do Paříže, kterou i díky novým nástavcům na časovkářském speciálu vyhrál Greg LeMond a v celkovém pořadí porazil favorizovaného Laurenta Fignona o pouhých 8 sekund, což je dodnes nejmenší rozdíl mezi prvním dvěma jezdci v konečném pořadí Tour. 

Všech 109 ročníků se však dojíždělo v Paříži, ať už na Champs-Elysées, nebo v Parku princů, či na velodromu Cipale v Bois de Vincennes. A v Paříži skončí také příští 110. ročník. Pořadatelé Tour museli ustoupit z tradičního místa dojezdu kvůli Olympijským hrám, které se v létě roku 2024 budou konat právě v Paříži. 

1. etapa Tour 2020 se dojížděla na promenádě v Nice. 

Ti, kdo se zajímají o detaily historie Tour de France, vědí, že Maurice Garin, vítěz prvního ročníku v roce 1903, slavil v Parc des Princes, ale vítězství dosáhl projetím cílové pásku ve Ville d'Avray," uvádí ASO, pořadatel Tour de France. „V letech 1904 a 1905 se veřejnost opět sešla na velodromu, zatímco závod ve skutečnosti končil několik kilometrů od hlavního města. Příjezd Tour 2024 do Nice je však premiérou, neboť peloton Tour nikdy nekončil daleko od Paříže. Jezdci se každopádně budou v Nice cítit jako doma. Město bylo na programu Tour již v roce 1906, hostilo Grand Départ v roce 1981 a znovu v roce 2020 a od roku 1933 hostí světovou elitu na závěr Paříž-Nice." 

Pro sportovní fanoušky je důležitější průběh závěrečné etapy a konečně se bude opravdu závodit až do posledních metrů. Zatímco na Giro d'Italia jsou závěrečné časovky celkem běžné, na Tour to bude poprvé po 35 letech. „Tour může zůstat nerozhodnutá až do posledních kilometrů, jako tomu bylo v roce 1989, kdy závod naposledy nabídl časovku na závěr. Říká se, že rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, a kontext bitvy o pouhé sekundy dostává při pohledu na závěrečný víkend obecně nový rozměr. Jezdci se na silnicích v okolí Nice objeví v sobotu 20. července. Všichni jsou si vědomi toho, že krajina okolo Nice svádí k náročnému závodění v kopcích. Takže až do samého závěru by se mohly vyskytnout příležitosti, jak zatřást žlutým dresem," dodává ASO.