První etapa jednoho z významných přípravných závodů na Tour de France, francouzského tříetapového závodu Tour de l´Ain, byla poměrně dost zvlněná, ale nikoli exrémně těžká. V první polovině 140 km dlouhé etapy čekaly cyklisty čtyři hodnocené vrcholy o maximální délce 4,5 km a průměrném sklonu 5,2%

V průběhu etapy se vytvořil únik dne, v němž se ocitli čtyři závodníci: Alexys Brunel (Groupama-FDJ), Michal Paluta (CCC), Martin Salmon (Sunweb) a Ivan Centrone (Roubaix). 35 km před cílem měli k dobru 1:15 min. O tempo pelotonu se v té době starali především jezdci BaB Hotels, Jumba - konkrétně Tony Martin - a Israele. Náskok rychle klesal a zdálo se, že peloton trošku zvolnil, jelikož bylo příliš brzy na dojetí uprchlíků. 25 km před cílem měli ještě 30 vteřin k dobru.

Únik dne.

15 km před cílem to zkusil sólově ještě Paluta, přidal se k němu Salmon a zezadu si je doskočil další borec CCC Georg Zimmermann. To už se na špici pelotonu rovnali v nejvyšším počtu týmy Jumba a Ineosu. Paluta nechal na špici skupinky ještě poslední zbytky sil a odpadl. Zbylí dva to ještě chvíli zkoušeli, ovšem 10 km do cíle bylo vše pohromadě.

Peloton vede Tony Martin.

7 km do cíle se na špici přetahovaly už jen dva nejsilnější týmy. Dokonce to působilo prestižním dojmem, kdo ovládne čelo. Za nimi vše bedlivě sledovali jezdci Israele. Šlo však hlavně o to vytvořit dobrou pozici pro své lídry pod kratší stoupání, které mělo vrchol necelé 2 km před cílem.

Nejlépe se to povedlo cyklistům Jumbo-Visma, když na úpatí nastupoval z háku svého kolegy, jedoucího na špici balíku, Primož Roglič. A vypadal opravdu skvěle. Za zadním kolem mu sice visel Bernal, ale podle výrazu v obličeji ze všech sil. Peloton se hodně natáhl.

Jenže mezi jezdce na samé špici se zamíchal famózním způsobem Josef Černý, dostal se před Rogliče a dokonce vrchol přejel na první pozici!

Josef Černý (ilustrační foto).

V následném sjezdu se vepředu zase sjelo více jezdců, jenže k cíli se silnice opět zvedala. Jumbo za to znovu vzalo a Roglič opět ze závěsu vystřelil za vítězstvím. Jenže kde se vzal, tu se vzal Andrea Bagioli (titulní ilustrační foto) a v posledním možném momentu o pár centimetrů Rogliče přeskočil. Do desítky skončil ještě Joao Almeida. Tihle mladíci z Deceuninck-Quick Step jsou prostě neuvěřitelní!

Třetí místo vybojoval Stefan Bissegger v národním dresu Švýcarska, cyklista, který se od 1. srpna stal členem EF Pro Cycling. Na čtvrtém místě dokončil další vynikající borec Jumba-Visma Tom Dumoulin. Nikdo z Ineosu se neprosadil do desítky nejlepších.

První kolo duelu Jumbo versus Ineos skončilo na body pro Jumbo-Visma. Ovšem dva se prali a třetí - Vlčí smečka - se radovala.

Zítra jsou na pořadu už větší kopce.