Sapura totiž vyhrál prostřednictvím Danila Celana (ITA) nejcennější kategorii, celkové pořadí jednotlivců. Byl však i nejúspěšnějším v týmové soutěži a její člen Mohd Zariff se stal nejlepším vrchařem. Takže pouze v bodovací soutěži se umístili až za nejlepšími, když jejich sprinter Turek Ahmet Örken dojel dvakrát třetí, což mu dalo na 6. příčku v soutěži sprinterů.

Danilo Celano

Abychom byli v úplném obraze, Sapura není nějaký spolek exotických neumětelů. V loňském roce byl z pohledu UCI bodů druhým nejúspěšnějším světovým kontinentálním týmem! V jeho řadách sice najdeme převahu Malajsijců (8), ale i dalších 6 národností, z toho dva Italy, kteří také na právě skončivším etapáku posbírali nejvíc UCI bodů. Celano vyhrál a Pierpaolo Ficara skončil celkově 4. K nim se ještě 7. místem přidal Moldavec Cristian Raileanu.

O konečném pořadí rozhodla podle očekávání 4. etapa, která končila na 20 km kopci. Pouze jejího vítěze, Kostaričana Kevina Riveru (Androni), nenajdeme v první desítce, jelikož hned v první etapě dojel se ztrátou víc jak 12 min. Co bylo příčinou, se lze jen domnívat, ale je málo pravděpodobné, že by šlo o výkonnostní problémy.

Kevin Rivera je zdá se dalším klenotem z Jižní Ameriky v týmu Giani Savia Androni Giocattoli-Sidermec. Do týmu si ho přivedl v roce 2017 v jeho 18 letech a postupnými kroky ho cizeluje ve vynikajícího vrchaře, k čemuž má všechny předpoklady. Kromě toho, že se narodil a mládí prožil ve vysokých nadmořských výškách, váží 56 kg při výšce 165 cm. Do svých současných 21 let už má na kontě dva etapové závody: China II a rumunské Sibiu, 7 etap v závodech UCI a nejčerstvěji letos v lednu skončil celkově 3. na venezuelské Vuelta al Tachira. Dá se předpokládat, že skauti World Tour týmů tohoto excelentního vrchaře už nějaký čas hodně bedlivě sledují.

Kevin Rivera a Giani Savia

Sapura si samozřejmě z Langkawi odváží největší počet UCI bodů, konkrétně 403! S vykřičníkem proto, že za celý loňský rok jich shromáždili 1173.

Druhým nejúspěšnějším týmem z toho pohledu (208 bodů) byl kazašský Vino-Astana Motors, především díky 19 letému mladíkovi Jevgeniji Fedorovovi, na kterého platilo, že odvážnému štěstí přeje. V první etapě se totiž pustil do úniku ve dvojici s jedním z Thajců a překvapil všechny nejspíš včetně sebe sama, když dorazil jako první do cíle s komfortním náskokem více jak minuty na peloton. A jelikož v rozhodující etapě dojel na seriózním 9. místě, dalo mu to nakonec na 2. příčku v celkovém pořadí.

A třetím v pořadí (180 bodů) byl také domácí tým Terengganu Inc. TSG Cycling Team. I v tomto případě jde o multinárodní tým. K 8 Malajsijcům je tu dalších 8 národností. V loňském roce z pohledu UCI bodů nejúspěšnější kontinentální tým v celosvětovém měřítku! Největší počet bodů na tomto závodu připsal sobě i týmu Artem Ovečkin (RUS), který dojel ve 4. etapě na 3. místě, které mu patřilo i po skončení závodu. Možná více slávy ovšem týmu zajistil domácí sprinter Mohd Hariff Saleh, který tu vyhrál hned dvě etapy!

Pelucchi, Minali, Saleh, Pacioni

Ve startovní listině bylo 5 ProTour evropských týmů.

Nejúspěšnější byl NIPPO DELKO One Provence (103 bodů), který ve sprinterských závěrech spoléhal na Ricarda Minaliho (ITA), ovšem podařilo se jen jedno pódium. O největší přísun bodů i slávu se postaral Japonec Hideto Nakane, který nejprve v nejtěžší etapě dojel na 7. místě a šestou dokonce z úniku vyhrál!

Francouzský B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM (100 bodů) jezdil hodně aktivně v průběhu etap, možná i proto, že neměl konkurence schopného sprintera. Jak moc sázeli na hvězdu let minulých Pierra Rollanda, se můžeme dohadovat, ale pokud si od něj slibovali úspěch v cílovém kopci 4. etapy, pak byli zklamáni. Pravděpodobně se tady ale Rolland připravoval na důležitější závody, jejichž vrcholem bude Tour de France. Nejúspěšnější z týmu tak byl Quentin Pacher, 5. celkově a 2. ve vrchařské soutěži.

Vini Zabù - KTM (85 bodů) si body zajistilo 8. místem Lorenza Fortunata a 10. Francesca Manuela Bongiorna. Androni (33 bodů) se zviditelnilo hlavně vítěznou etapou Rivery a v poslední etapě přidal pár bodů druhým místem v etapě Luca Pacioni. Nejméně úspěšné bylo Bardiani-CSF-Faizanè, které spoléhalo hlavně na zkušeného sprintera Mattea Pelucchiho, ovšem jeho 2. a 3. místo v etapách asi není to, co by tým zas až tolik nadchlo.

Z kontinentálních týmů na sebe hodně upozornil 19 letý australský rychlík Taj Jones z týmu ARA Pro Racing Sunshine Coast, který se umístil 5x v top ten, z toho byl 3x na pódiu a jednou to bylo na nejvyšším stupínku!

Walscheid, Saleh, Jones, Lecroq

Co se týče týmu, jehož dres obléká Roman Kreuziger, záleží na tom, s jakými cíli sem přijeli. Jedna věc je, že si odvážejí "jen" 113 UCI bodů. Ale mířili tu pravděpodobně také hodně na etapy. Obrovitý německý sprinter Max Walscheid sice dvě etapy vyhrál a 2x dojel druhý, což byl nejlepší výsledek ze všech startujících, ale nepůsobil až tak suverénním dojmem, jak bychom možná očekávali, a někdy se zdálo, že i zaváhal.

Nejlepším vrchařem týmu měl být Louis Meintjes, což také potvrdil. Ovšem zda jeho 12. místo na dlouhatánském kopci a celkově 11. je to, co vedení týmu uspokojilo, je otázkou. Ale nejspíš i u něj platí totéž co u Rollanda. Jeho letošním hlavním cílem první části sezóny bude pravděpodobně Tour de France, a pak není asi ani vhodné, aby zářil v nejlepší formě na Langkawi.

Z ostatních členů týmu tady na sebe mimořádně upozornil 21 letý Samuele Battistella. Dlouhé kopce nebude jeho šálek kávy, ale obtížnější klasikářský terén mu chutnat bude. To potvrdil již titulem mistra světa U23 loni v Yorkshiru a i tady v Malajsii měrou vrchovatou. Jakmile se naskytl obtížnější terén, byl mimořádně aktivní, což předvedl v 6. a 8. etapě a v obou mu chyběl jen pověstný vlásek k tomu, aby etapu vyhrál. V 6. etapě to byl on, kdo přivedl na pásku 11 člennou stíhací skupinu, které scházely 4 sekundy na první dva v cíli. A v 8. etapě byl v uniknuvší skupině nejaktivnější, i z ní odjel s Rajovičem a dojet hlavním polem byl 500 metrů před páskou! Jeho aktivní pojetí závodění mu kromě pódiového umístění vyneslo i 3. místo ve vrchařské soutěži, ale nejspíš hlavně pozornost týmových šéfů.

NTT Pro Cycling se dosavadními 5 vítězstvími v této sezóně zařadil na 4.- 5. místo mezi týmy World Tour. Postarali se o ně Giacomo Nizzolo etapou na Tour Down Under (WT), Ben O´Connor etapou na Étoile Bességes (2.1), Ryan Gibbons mistrovským titulem JAR (NC) a právě Walscheid dvěma etapami na Le Tour de Langkawi (Pro).