Začíná se v úterý 26. dubna 5km rovinatým prologem. Poté přijdou na řadu tři etapy dlouhé od 165 do 178 km prošpikované desítkami stoupání, přičemž na 10 z nich se zájemci utkají o body ve vrchařské soutěži, a to ve všech případech kategorie 3.

Předposlední den závodu je na pořadu etapa královská o délce 180 km s pěti vrchařskými jedničkami a jednou dvojkou, přičemž v závěrečných 30 km závodníci vystoupají o 1100 výškových metrů do nadmořské výšky 1665 metrů, kde je umístěn cíl. Tím však závod neskončí. Nejlepší vrchaři a lídři celkového pořadí se 1. května utkají o konečný primát v časovce do vrchu, při níž na necelých 16 km vyjedou z výšky 380 metrů nad mořem o zhruba 900 metrů výše.

Na start se pochopitelně postaví všechny World týmy a s nimi pouze dva mimo tuto kategorii: národní tým Švýcarska a španělský Pro tým Equipo Kern Pharma.

Z vítězů posledních pěti ročníků – ročník 2020 se nekonal – jimiž se stali Quintana, Porte a dvakrát Roglič, se na startu v Lausanne představí pouze vítěz z loňska Geraint Thomas (na titulním snímu s 2. Richie Portem a 3. Fausto Masnadou).

Vítěz 2. etapy ročníku 2021 Peter Sagan

Koho můžeme především podle výsledků v dosavadní části sezóny považovat za favority:

Velmi silný tým přiváží Bahrain Victorious. Damiano Caruso zatím získal 368 UCI bodů především za 7. místo na Tirrenu a vítězství Okolo Sicílie. Dylan Teuns má dokonce na kontě už 938 bodů, když skvělou výkonnost prokázal v poslední době na belgických klasikách: mj. vyhrál Valonský šíp a byl 6. na Flandrech i Lutychu. A Jack Haig se může pyšnit 6. místem na Paris-Nice a v neděli dokončil Lutych ve skupině za Evenepoelem na 11. místě.

Velmi ambiciózní tým sestavil tým Israel-Premier Tech: Patrick Bevin coby čerstvý vítěz Okolo Turecka a Jakob Fuglsang i Michael Woods dokázali na ardenských klasikách, že jsou ve velmi slušné kondici a zvláště u Woodse se zdá, že po zdravotních problémech z počátku sezóny se dostává do velmi dobré formy.

Dalším týmem, který se může opřít o více osobností, je UAE-Team Emirates. Brandon McNulty měl výborné jaro, mj. ovládl Faun-Ardéche a byl 2. na Algarve, pak ale víc jak měsíc nezávodil a Lutych nedokončil. Juan Ayuso je na tom podobně, mj. 5. v Katalánsku, ale ardenské klasiky nic moc. Naopak Marc Hirschi má konzistentní jaro, když dokončil na 3. místě Coppi e Bartali a v následných šesti jednorázovkách byl 4x do desítky, naposledy 9. na Lutychu.

Třetí etapu vyhrál Sonny Colbrelli před Patrickem Bevinem

Jumbo-Visma má v sestavě sice známá jména: Rohan Dennis, Steven Kruijswijk či Sepp Kuss, ale nikdo z nich na jaře zatím výsledkově nic moc nepředvedl. Kvalitní sestavu tradičně představuje i Ineos Grenadiers: Eddie Dunbar coby vítěz Coppi e Bartali, výrazné ambice v etapách, kde nenajdeme extrémně dlouhá stoupání, by měl mít Ethan Hayter, a uvidíme, jak na tom bude obhájce prvenství Geraint Thomas, který v dosavadní části sezóny vystupoval především v roli pomocníka lídrů.

Jedničkou Cofidisu by měl být Ion Izagirre, 7. na Paris-Nice a 2. v Baskicku, přičemž velmi dobrou výkonnost prokazuje i Jesús Herrada. Lídrem Bora-Hansgrohe bude Sergio Higuita, mj. vítěz Katalánska a o víkendu 5. na Lutychu. Sestavu AG2R Citroën povede Ben O´Connor, 7. v Andalusii, 6. v Katalánsku a naposledy vítěz Tour du Jura. EF Education-EasyPost by se měl opírat o Rigoberto Urána, mj. 10. v Baskicku, ale při Lutychu byl součástí hromadného pádu, tak uvidíme, jak na tom bude. Jeho kolega Neilson Powless naopak Lutych dokončil na 8. místě a brzo z jara se může chlubit 11. místem při UAE Tour.

V týmu Groupama-FDJ budou pravděpodobně nejvíc vidět Michael Storer, 2. na Tour of the Alps, a Thibaut Pinot, u něhož budeme zvědavi, zda bude cílit „pouze“ na etapy, jako tomu bylo při Tour of the Alps, nebo bude usilovat o celkové pořadí. Vypadá to, že výkonnost na to má. Slušnou sestavu veze do Romandie i Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux: Quinten Hermans dojel na Lutychu 2., Louis Meintjes naposledy 3. Okolo Sicílie a Rein Taaramäe brzo z jara 8. v Omanu.

Předposlední etapa se stala kořistí Michaela Woodse

Quick-Step Alpha Vinyl pravděpodobně na nejvyšší příčky v celkovém pořadí příliš nemyslí, ale jak je jejich zvykem, na etapové úspěchy ano. Ethan Vernon vyhrál etapu v Katalánsku, Mauro Schmid a Josef Černý po etapě při Coppi e Bartali. Rémi Cavagna to umí v časovce a z dlouhých úniků v klasikářském terénu. Právě v takovém dojel druhý za Josefem Černým při Coppi e Bartali. V kopcích by se měli nejlépe pohybovat Mikkel Honoré a James Knox, ovšem jejich dosavadní letošní výsledky zatím přesvědčivé moc nejsou.

Zkusme tipnout první pětku: Higuita, Caruso, Izagirre, Pinot, O´Connor.

Pro pořádek si připomeňme, že Romandie je západní, frankofonní část Švýcarska a že závod vysílá Eurosport.