Závod se jede od neděle 12. června do neděle 19. června. Tedy osm etap. Úvodních pět je hodně zvlněných a snad s výjimkou třetí etapy pořadatelé zkomplikovali život rychlíkům umístěním náročnějších stoupání nedaleko před cílem. V první etapě je 5 km před cílem vrchol 2,7 km dlouhého stoupání o 8,2% průměrném sklonu. Závěrečná třetina druhé etapy je dost kopcovitá, přičemž poslední vrchařská prémie o délce 6,3 km a sklonu 6,2% se nachází 17 km před cílem. Čtvrtá etapa patří k profilově méně náročným, ale i ona má 15 km před cílem vrchol stoupání o parametrech 3,8 km a 7,6%. A druhá polovina páté etapy se jede na okruhu s třemi sice kratšími, ale docela prudkými kopci, přičemž cíl je na vrcholu posledního z nich o délce 2 km a průměrného sklonu.

Remco Evenepoel, vítěz Okolo Norska

Kromě v úvodu jmenovaných to i tak bude šance pro borce jako je Bryan Coquard (Cofidis), Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën) či Kaden Groves (BikeExchange-Jayco). A pokud by se Peter Sagan (TotalEnergies) po dvouměsíční závodní pauze vrátil v dobré kondici, pak i jeho můžeme zařadit do této skupiny kandidátů etapových prvenství. Z profilu těchto etap a jejich závěrů je zřejmé, že je mohou vyhrát i klasikáři řekněme ardenského typu, jakými jsou Marc Hirschi (UAE Emirates) či Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe), kteří obsadili první dvě místa na čtvrtečním 58. ročníku Velké ceny Kantonu Aargau, který měl velmi podobný profil jako uvedené etapy Tour de Suisse. Vyhrát je může i Remco Evenepeol (Quick-Step Alpha Vinyl), ten ovšem může vyhrát cokoli.

Daniel Felipe Martínez, vítěz Okolo Baskicka

O celkovém vítězi se bude rozhodovat v posledních třech etapách. Šestá ve své polovině staví do cesty vrchol 50 km výjezdu zakončeného 13,8 km dlouhou vrchařskou prémií o průměru 7,8% a cíl je umístěn na konci 17,7 km dlouhého stoupání stejného sklonu. Sedmá je na tom podobně. Nejprve na 72. km vrchol 29 km dlouhého kopce o průměru 5% a do cíle je nutno se dostat po 12,6 km dlouhém stoupání o průměru 8,7%, ovšem od 10. km neklesne sklon pod 9% a závěrečných 600 metrů pod 13%. Třešnička na dortu. Jenže ani poté nebude konec. Poslední etapou je totiž rovinatá časovka na 25,6 km.

Vzhledem k jejímu profilu se během ní pojedou pravděpodobně dva závody v jednom. Jednak souboj o vítěznou etapu, což je šance především pro Stefana Künga (Groupama-FDJ) a Rohana Denise (Jumbo-Visma), a jednak konečný souboj o celkové prvenství. Je tu ovšem borec, který při svém nadání spojuje obojí: Remco Evenepoel. Což z něj dělá favorita favoritů. Jenže s ohledem na dvě předešlé etapy s extrémními stoupáními včetně cílových i na to, že také umí velmi dobře časovku, je možná ještě větším favoritem Aleksandr Vlasov, vítěz nedávného jiného švýcarského etapového závodu Tour of Romandie (viz titulní snímek). A totéž lze říci i o Daniel Felipe Martínezovi, vítězi letošního Okolo Baskicka.

Adam Yates musel opustit Okolo Baskicka kvůli následkům pádu.

Koho tedy můžeme počítat mezi papírové kandidáty celkého prvenství, pódia nebo top ten?

Remco Evenepoel bude mít k ruce další výborné vrchaře jako jsou Fausto Masnada, Ian Van Wilder a James Knox, v klasikářském terénu se bude moci spolehnou na práci mj. Kaspera Asgreena. Bora-hansgrohe se bude moci opírat kromě Vlasova a Schachmanna i o Sergio Higuitu. Ineos má hned tři borce na pořadí, vedle Yatese také Daniela Felipe Martíneze a Gerainta Thomase. S velkou motivací předvést se na domácí půdě nastoupí jednička Bahrain-Victorious Gino Mäder, druhý z letošní Romandie (viz titulní snímek). Israel-Premier Tech sem posílá jako jedničku Jakoba Fuglsanga, který tu loni skončil na 3. místě za Richardem Carapazem a Rigoberto Uránem. Urán se staví do čela soupisky EF Education i letos, Carapaz má jiný závodní program.

Ion Izagirre vyhrál závěrečnou etapu Okolo Baskicka, čímž se vyhoupl na konečné 2. místo.

Jízda v kopcích je předností dalších špičkových cyklistů, jako je Clément Champoussin (AG2R), Alexey Lutsenko (Astana), Ion Izagirre (Cofidis), Neilson Powless (EF Education), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Andreas Kron (Lotto-Soudal), Óscar Rodríguez (Movistar), Thymen Arensman (DSM), Marc Soler (UAE), Jay Vine (Alpecin-Fenix) a výbornou formu v posledních závodech prokázal také Georg Zimmermann a dlouhodobým držákem v nejnáročnějších stoupáních je Domenico Pozzovivo (oba Intermarché).

Je velmi pravděpodobné, že většinu ze jmenových cyklistů uvidíme v červenci i při Tour de France.