Trasa, kterou organizátoři připravili pro rok 2020, je za poslední roky výjimečná v tom, že obsahuje pouze jednu časovku. Ovšem končící na Planině krásných dívek, což představuje na posledních zhruba 6 km kolem 500 výškových metrů! Navíc obvyklý scénář, že v prvním týdnu je většina etap rovinatých (pro sprintery), případně zvlněných (pro klasikáře), vzal tentokrát za své. 

Jestliže mohou sprinteři myslet na žlutý dres po první rovinaté etapě, tak hned ve druhé, kdy cyklisté nastoupají 3.700 výškových metrů, si o něm mohou nechat jen zdát. Krom toho etap vhodných pro typické sprintery najdeme v příštím ročníku Staré dámy velmi málo. 

Této skladbě odpovídá i aktuální nominace jednotlivých týmů. Vypadá to, že Tour nabídne skvělé představení početnějšího pole adeptů na celkové umístění než v předešlých letech, protože o vítězi tentokrát rozhodnou zásadně a pouze kopce, neboť i ona jediná časovka znevýhodňuje typy jezdců, kteří dokáží přejet kopce a získat výhodu v dlouhých rovinatých časovkách. Tentokrát může vyhrát čistý pravověrný vrchař.

Tour de France 2019: Thomas, Bernal, Kruijswijk

Jak tedy vypadá aktuální nominace? 

Jsou týmy, které už mají plnou nebo téměř plnou soupisku. Jiné napsaly jen svá největší želízka v ohni. A pak jsou týmy, které v tomto směru zatím nespěchají. 

I přes zmíněný charakter trasy a skladby etap míří na Tour specialisté sprinteři. V jejich čele stojí Ewan z Lotto Soudal, Viviany z Cofidisu a Gaviria z UAE. 

Pak jsou závodníci, kteří dokáží přejet i těžší, ale kratší kopce a slušně zaspurtovat. Sem patří v první řadě Peter Sagan a k němu borci jako Matthews ze Sunwebu, Van Aert z Jumba, Degenkolb z Lotta, Boasson Hagen z NTT či Mezgec z Mitcheltonu. 

Další kategorií jsou už vyložení klasikáři, kteří potřebují k úspěchu těžší profil a nejlépe i v závěru etapy. Jsou to vhodné typy i do úniků. Do této skupiny počítejme Van Avermaeta z CCC, Sancheze či Lutsenka z Astany, Teunse z Bahrajnu, Wellense a De Gendta z Lotta či Gallopin z AG2R. 

Samozřejmě nelze dělat nepřekročitelnou dělicí čáru mezi těmito skupinami. Peter Sagan nechť je toho nejkřiklavějším příkladem.

Peter Sagan

Ani z jedné této skupiny však nevzejde celkový vítěz. To jsou lidi na dílčí úspěchy. A jak známo, dílčí úspěchy – myšleno trikoty mimo žlutého a etapová prvenství - jsou ceněna víc, než umístění někde k 10. pozici celkového pořadí. I když tentokrát je startovní listina už nyní tak nabitá špičkovými vrchaři, že i umístění do desítky se bude cenit víc než kdy jindy. 

Je nutno také vnímat, že ne všichni lídři a borci, co to umí skvělé v kopcích, pojedou na Tour ovládnout celkové pořadí. V mnoha případech bude jejich úkolem převzít roli záložního lídra nebo pouze skvělého domestika do kopců, už jen proto, že jejich prioritní Grand Tour leží mimo Tour de France. Typickými příklady jsou Fuglsang (Astana), který má nejvyšší ambice na Giru, či Kruijswijk (Jumbo), který míří jako lídr na Vueltu.

Pinot, Buchmann, Kruijswijk, Alaphilippe

Podívejme se tedy na skupinu favoritů na celkové pořadí. 

Nejlépe vypadá Jumbo-Visma, které už zveřejnilo kompletní sestavu. A je to jedna hvězda vedle druhé! Těžko se dá splést, že pojedou na celkové pořadí přes Rogliče. Záložním lídrem by mohl být Dumoulin, případně Kruijswijk. Lídrům budou k ruce vynikající vrchaři De Plus, Kuss a Gesink. Na etapy a práci po rovině mají Van Aerta. Jim bude velet zvláště pod rozhodující kopce Tony Martin. Jen se nesmí s nikým (např. z Ineosu) pošťuchovat tak, aby ho ze závodu vyhodili. 

Myslím, že je hodně fanoušků, kteří Jumbu přejí, aby Ineos sesadili z trůnu. Jednoduché to ale nebude, protože i v Ineosu nominovali všechny osvědčené bývalé vítěze: Frooma, Thomase i Bernala. Bernal i Thomas jsou nominováni i na Giro, kam posílají i letošního premianta Carapaze. Lze spekulovat, že Bernal bude lídr Gira a zkusí zaexperimentovat, kdyby náhodou ovládl obě Grand Tour. Zda ovšem tohle má znamenat, že tým vsází při Tour na Frooma coby na jedničku, tak potěš pánbůh. 

Jaký rozdíl v porovnání se strategii Jumba. To už má hotovou kompletní nominaci i na Giro a ani jeden ze závodníků nedubluje obě tyto Grand Tour. Naopak příležitost dostává George Bennett, který se významně podílel na úspěších týmu na největších etapácích v letošním roce a jenž dal najevo, že by rád už konečně taky dostal pořádnou šanci!

Vítězové Vuelty 2019

Hodně zajímavou sestavu posílá i EF Education. Dvě místa sice nechává ještě otevřená, ale už obsazených šest míst jsou výborní vrchaři: Urán, Woods, Higuita, Martínez, Carthy a Van Garderen. Uvidíme, jak se dá Urán dohromady po vážném zranění. Ale Higuita výkonnostně roste doslova před očima. Woods bude spíš na etapy, ale kdoví? Celkově by však měly být růžovo-modré dresy hodně vidět. 

Komplet sestavu nahlásila už i Bora. Peter chybět nemůže. K ruce mu bude především Burghardt a Oss. Na celkové pořadí bude cílit Buchmann. K ruce mu budou tři Rakušáci: Grossschartner, Postlberger a Muhlberger. Na třetí Grand Tour ještě berou stále mladého Kamnu. Na práci, na zkušenosti a na překvapení. Vždyť letos má z Tour 4. a 6. místo v etapách. 

Jedničkou Astany bude López. Movistar vsází na Mase podporovaného Valverdem. Deceuninck po letošku věří ještě víc Alaphilippovi. Trek posílá Mollemu a Porteho. Groupama FDJ má v rukách super trumf: Pinota. UAE vyšle snad už stoprocentně zdravého Arua, když předtím si střihne Giro. Ve Francii se ale společně s ním představí kometa Pogačar! Bahrajn posílá jako jasnou jedničku Landu, s Poelsem v zádech. U Arkéa Samsic mají jistotu Quintana a Barguil. Israel vyšle zkušeného Dana Martina a skvělého etapového jezdce Hermanse. Zviditelnit se budou chtít domácí borci Calmejane (Total) a Guillaume Martin (Cofidis).

Quintana, Buchmann, Fuglsang, Porte, Bernal, Landa

A to Mitchelton ještě lídra nezveřejnil. Hádankou asi je jen to, který z Yatesů to bude. A jak Chaves? A k ruce Nieve a Haig? I NTT si dává na čas. Realizovat Romanovo letošní předsevzetí být do patnáctky bude ještě těžší. A „věčný talent“ Meintjes? Tomu už věří asi jen jeho rodina. 

Pouze v domácím AG2R došli k „nepochopitelnému“ řešení. Bardet, který byl už 5x na Tour v top ten a jenž vždy doplácel především na mizernou časovku, se právě letos rozhodl Tour vynechat a soustředit se na Giro. Zda uspěje na olympiádě a bude moci svou neúčast před domácími fanoušky v ročníku, který by mu měl vyhovovat jako dosud žádný jiný v jeho kariéře, dodatečně „omluvit“, dobře mu tak. 

Jenže ono to ani na Giru nebude jednoduché. Zatím jsou ve startovní listině napsáni, kromě již jmenovaných, také Kelderman (Sunweb), Majka (Bora), Formolo (UAE), Zakarin a Masnada (CCC), ale hlavně Evenpoel (Deceuninck) a Nibali (Trek). Vypadá to, že Vincenzo je opravdový mazák. Umí si perfektně poskládat program, aby zvýšil šanci úspět. A ještě bude moci potrénovat na olympiádu, případně mistrovství světa. 

AG2R tudíž při neúčasti Bardeta udělal jedničku na Tour z Latoura, ale bylo by obrovským překvapením, kdyby v celkovém pořadí konkuroval nejlepším. Mezi týmy jde ale o výjimečnou situaci. Trek sice vysílá Nibaliho na Giro, ale Mollema i Porte jsou schopni ho nahradit, nebo alespoň skoro nahradit.

Vuelta 2019: Valverde, Roglič, Pogačar

Tak si to sečtěme a podtrhněme: FROOME, čtyřnásobný vítěz, THOMAS, vítěz z roku 2018, BERNAL, letošní premiant, ROGLIČ, letošní vítěz Vuelty a třetí z Gira, DUMOULIN, první a druhý na Giru a druhý na Tour, QUINTANA, šestkrát na podiu Grand Tour, z toho Giro a Vuelta vítězně, na Tour dvakrát druhý, PINOT, z dvanácti GT šest nedokončil (!), ale pokud ano, pak jen jednou nebyl v nejlepší desítce, LÓPEZ má na Tour premiéru, z posledních pěti GT vždy v top ten, z toho dvakrát třetí, LANDA, z posledních tří Tour 4., 6. a 7., BUCHMANN, čtvrtý a ALAPHILIPPE, hrdina bojovník, nakonec pátý v letošní Tour, URÁN, již sedmnáct GT, třikrát druhý, Dan MARTIN, třikrát na Tour v první desítce, MOLLEMA, šestkrát v nejlepší desítce GT, ARU, v letech 2014-2017 ze šesti GT 5x v top five (vítěz Vuelty 2015), MAS, druhý na Vueltě 2018, VALVERDE, již 26 GT (!), z toho 19x v top ten (!), a konečně POGAČAR, druhý na letošní Vueltě při své premiéře na GT! Do zaokrouhlené dvacítky lze doplnit PORTEHO, který dokázal být na Tour už pátý, jen nesmí lehnout či ho nesmí potkat jiná podobná „smůla“, a BARGUILA, který by s ohledem na trasu tentokrát nemusel jet „jen“ na puntíky. A v závorce jednadvacátý YATES: Simon vítěz Vuelty 2018 a Adam čtvrtý z Tour 2016. 

No to je nálož! 

Do Tour ještě šest měsíců. Může se změnit milion věcí a některé z nich se určitě uskuteční. Ale sokl už je pevně ukotvený. Tour 2020 bude muset být úžasná podívaná! 

A vsadil bych se, že Peter Sagan bude zase zelený. Přeci kdo jiný?