Kodaň je město cyklistice zaslíbené. Doprava na kolech je tu zcela běžná, dánská závodní cyklistika jen kvete a Kodaň je nejčastějším místem konání světového šampionátu v silniční cyklistice. Naposledy se zde závodilo v roce 2011. Nyní sem zavítá Tour de France. 

Vše odstartuje individuální časovka na 13 kilometrů ulicemi Kodaně. Druhá etapa už bude s hromadným startem a začne v Roskilde a po 199 kilometrech skončí v Nyborgu. Očekává se silný vítr a možná i terezíny, ale jinak je etapa samozřejmě rovinatá, v Dánsku to jinak ani moc nejde. Poslední dánská etapa je také sprinterská. Vede mezi městy Vejle a Sønderborg a měří 182 kilometry. 

Grand Départ - Dánsko 2021

1. etapa: Kodaň (časovka jednotlivců), 13 km



2. etapa: Roskilde > Nyborg, 199 km


3. etapa: Vejle > Sønderborg, 182 km

Úvodní časovka je rovinatá, ale bude i technická, závodníci budou muset několikrát zpomalit na minimální rychlost a opět se rozjíždět. Projedou i kolem sochy Malé mořské víly.  

Tour de France se dostane do nejsevernějšího bodu své historie na 70. kilometru druhé etapy z Roskilde do Nyborgu. Pořadatelé předdstavili úvodní tři etapy na prezentaci ve Vejle a naznačili, že druhá etapa by jen pro sprintery být nemusela, ale že se možná uplatní i klasikáři. Rozhodně prý nebude snadná. Náročné to má být na větrném 18kilometrovém úseku s přejezdem několika mostů. 

Třetí etapa bude panoramatickou projížďkou po pobřeží s výhledem na fjordy. Ale hromadný dojezd je skoro jistý. 

"První etapy vždy nasadí tón a atmosféru závodu po zbylé tři týdny. Je skvělé, že v červenci roku 2021 budeme dolaďovat poslední detaily startu ve městě, které dýchá a žije cyklistikou. První tři etapy představí dánskou krajinu a příležitost zazářit dostanou tempaři, experti na terezíny a sprinteři - kompendium závodů na rovině," říká Christian Prudhomme, ředitel Tour de France. 

Hlavním sponzorem úvodních třech etap bude odborový svaz Dansk Metal. "Jsme nadšení, že jsme se stali sponzory. Není pochyb, že začátek Grand Boucle v Dánsku bude velkým zážitkem pro spoustu Dánů a my v Dansk Metal se na tom chceme podílet," říká René Nielsen, viceprezident Dansk Metal.