Trasa se dá rozdělit na nájezd a dva okruhy, delší a finálový kratší:

I profil závodu pochopitelně k závěru graduje, začátek je rovinatější a konec se motá na jednom terénním zlomu, kde je většina těch nejznámějších hellingů:

Vše podstatné začíná až po průjezdu cílovým Oudenaarde, před tím absolvují cyklisté jen dva úseky takzvaných kasseien, tedy dlážděných úseků, ale rovinatých silnic.

Těch je celkem pět, většina v začátku závodu a první dva jsou ještě před Oudenaarde, dva mezi čtvrtým a pátým hellingem, poslední začíná na 225. kilometru.

Na prvním (zeleném) okruhu začínají samotné hellingy, tím prvním je možná už ten nejdůležitější pro vývoj závodu, ale to až při druhém a zejména třetím průjezdu. Tady na 121. kilometru, na "starém" Kwaremontu začínají odpadat první pomocníci. Na 170 kilometru leží slavné stoupání Muur-Kappelmuur nad Geraardsbergenem. Zde loni zaútočil Quick-Step Floors. Na 211. kilometru už jde do tuhého a vepředu se vytváří skupina favoritů. Ale to předbíháme.

Závěrečný červený okruh rozhoduje:

Na něm leží tyto hellingy: 

Tohle je úplné finále, ikonický Koppenberg startuje rozhodující pasáže závodu. Je to nejprudší a nejnáročnější stoupání. Už mnoho závodníků si zde prošlo závěr pěšky. Když se něco nepodaří a musíte zastavit, tak už na kolo nejde nasednout, ale musíte ten nejprudší úsek vyjít po svých.

A je to v novém kursu na začátku rozhodujících kilometrů, o něco blíže cíli, než v minulosti.

Hellingy 14. - Steenbeekdries, 15. - Taaienberg a 16. Kruisberg budou záležitostí taktických variant, dá se zde útočit, tak stejně jako v nenápadných spojovacích úsecích, ale samotná selekce vycházejících ze zbytků sil nastane při posledním průjezdu Oude Kwaremont a druhém výjezdu Paterbergu.

Kwaremont není prudké stoupání, ale paradoxně právě proto je tak těžké. Je to hodně obtížný a dlouhý  úsek. Velké kočíčí hlavy, velké mezery mezi kostkami a na vrcholu je to vlastně rovina, na které se jede rychle a o to je složitější.

Paterberg je mnohem kratší, ale prudší. Poslední selekce na "férovku", poslední úsek k úniku a pokud máte síly se zbavit soupeřů, tak je pravděpodobné, že budete mít i síly uchovat tempo po rovině až do Oudenaarde. Pochopitelně za předpokladu, že soupeři za vámi budou v co nejmenší skupince, nebo jim bude dlouho trvat, než se sjedou do konkurenceschopné skupiny.

Grafika pořadatelé, foto Sirotti