Na Dauphiné se chystají velké hvězdy silniční cyklistiky v čele s Vincenzem Nibalim. Všichni chtějí otestovat svou formu a vyzkoušet si terén, na který narazí i v červenci na Tour de France. Nyní se ale zaměříme na trasu a jednotlivé etapy Critérium si Dauphiné. 

Prolog Valence - Valence (6,6 km)

Vše zahájí krátký prolog ve Valence na jihovýchodě Francie dlouhý 6,6 kilometru. Jedná se o rychlou a technicky nenáročnou časovku u řeky Rhôny. Záležet bude jen na rychlosti a schopnosti podat maximální výkon. Velké rozdíly se nevytvoří. 

1. etapa Valence - Saint-Just-Saint-Rambert (179 km)

Pondělní etapa je typicky francouzská. Není kopcovitá, ale ani dokonale rovinatá. Na trati leží spousta malých vrchařských prémií, celkem sedm. Etapa může skončit hromadným dojezdem sprinterů, ale ti na Dauphiné jezdí neradi a sprinterské týmy se možná nebudou snažit stahovat úniky. Uspět můžou i uprchlíci. V závěru etapy se dvakrát objede krátký okruh se stoupáním 4. kategorie (1,3 km, 4,3 %), které končí jen 4 kilometry před cílem. 

2. etapa Montbrison - Belleville en Beaujolais (180,5 km)

Druhá etapa je velmi podobná etapě předcházející, jen je možná o trochu vhodnější pro sprintery. Poslední vrchařská prémie konci uz 30 kilometrů před cílem a je to poslední příležitost pro sprintery, ostatní etapy budou těžší. 

3. etapa Pont-de-Vaux - Louhans-Châteaurenaud (35 km)

Rovinatou časovku družstev pořadatelé zařadili jako test před úplně stejně dlouhou týmovou časovkou na Tour de France. Ale etapa bude důležitá i pro celkové pořadí Dauphiné. Časovka to sice není příliš dlouhá, ale rozdíly se můžou vytvořit velké. Těžký den především pro Romaina Bardeta a AG2R La Mondiale. 

4. etapa Chazey-sur-Ain - Lans-en-Vercors (181 km)

Ve čtvrtek závodníci zamíří do hor. A už odtud neodjedou. Dlouhá etapa s cílem na vrcholu stoupání Lans-en-Vercors nemá tak těžký závěr, ale předchází mu stoupání Col du Mont Noir zařazené do kategorie HC (17,5 km, 6,9 %). 

5. etapa Grenoble - Valmorel (130,5 km)

Páteční horská etapa je o hodně kratší a vše se zaměří jen na cílové stoupání. Kopec Valmorel měří 12,7 kilometru, je pravidelný s průměrným stoupáním 7 %. Zde se určitě nějaké časové rozdíly vytvoří. 

6. etapa Frontenex - La Rosiére Espace San Bernardo (110 km)

Sobotní etapa simuluje 11. etapu letošní Tour de France. Sice nestartuje v Albertville, ale jinak vede po stejných silnicích a závodníci si budou moci vyzkoušet, jaké to tu v červenci bude. A bude to hodně těžké. Etapa je krátká, takže bude i výbušná a celá v kopcích. Od startu se dlouho stoupá na Montée de Bisanne, poté následuje dlouhý sjezd a výjezd na druhé stoupání kategorie HC Col du Pré. 

Sjezd z Col du Pré je velmi krátký a následně se začne stoupat na Cormet de Roselend. Po dlouhém sjezdu už naváže cílový výjezd na La Rosiére (17,6 km, 5,8 %), s nejtěžší pasáží uprostřed stoupání, kde průměr dosahuje 9 %. 

7. etapa Moûtiers - Saint-Gervais Mont Blanc (129 km)

Loňský závěr Critérium du Dauphiné byl velmi atraktivní a letos se může opakovat, protože nedělní etapa je opět vrchařská. Zase je krátká, takže není třeba příliš šetřit síly. Na trati jsou čtyři kopce 1. kategorie. Nejdříve závodníci zdolají Cormet de Roselend, ale oproti sobotě z druhé strany. Následuje stoupání Col de Saisies a v závěru dvě za sebou jdoucí stoupání Côte de Amerands a cílový výjezd na La Bettex (7 km, 7,7 %) pod Mont Blancem. 

Loni se v poslední etapě změnilo téměř vše, Richie Porte přišel o žlutý dres a oblékl ho Jakob Fuglsang. Snad se letos také bude útočit naplno. 

Foto Sirotti