Dnešní 142 km dlouhá etapa byla náročná tím, že zhruba od 25. do 60. km se cyklisté dostali z nadmořské výšky 1.500 do 2.500 metrů. V tomto úseku jim pořadatelé připravili tři klasifikované vrchařské prémie a dvě sprinterské. Následovala zvlněná pasáž a posléze sjezd zpět do výšky kolem 1.500 metrů nad mořem, aby se 15 km před cílem museli vyšplhat do výšky 1.900 metrů na vrchařskou prémii druhé kategorie. Po krátkém zvlněném úseku následoval sjezd do cíle.

Po včerejší etapě připsali rozhodčí ztrátu Edwinu Ávilovi (Israel), ale následně ji smazali, protože jeho potíže nastaly už v ochranné 3 km zóně.

Po dvou etapách se již vykrystalizovaly výkonnostně lepší týmy. Z mimoafrických to byly podle očekávání Israel, Nippo, Androni a také Vino-Astana, z afrických Eritrea a všechny tři domácí: Benediction, Skol a reprezentace. Z Total Direct se držel mezi nejlepšími jen Rein Taaramae. Terengganu nemělo ke Quinterovi a Eyobovi třetího dobrého do party.

Osmičlenný únik dne se zrodil kolem 30. kilometru. Z nich nejnebezpečnější byl Joseph Areruya z reprezentace Rwandy, který ztrácel na Fedorova na 8. místě 26 sekund. Uprchlíci si vytvořili náskok až 4:40 min.

Jenže v závěru etapy, vedoucímu přes vrchařskou dvojku, byl únik dne dojet a příhodný terén využila k nástupu desítka cyklistů, v níž byla řada favoritů na celkové pořadí. Ti se nakonec v boji o vítězství v etapě rozvěsili tak, že do cíle dojížděli s odstupy od jedné do 30 sekund.

Nejsilnější byl, po včerejším druhém místě, Jhonatan Restrepo, cyklista, který 4 roky jezdil v Katushe, a poté, co mu v loňském roce zrušili, pro opakované užití nedovolených prostředků členy týmu, projekt Manzana Postobon, přestoupil pro letošek do Androni. Založením je velmi dobrý sprinter, který dokáže přejet i trošku obtížnější terén. Letos vyhrál dvě etapy na venezuelské Tachira a velice slušně se prosazoval i ve sprinterských dojezdech na Colombia 2.1.

Těsně za ním dnes finišoval Biniyam Ghirmay z Nippo Delko, který v prvních dvou etapách obsadil shodně třetí místo. Ghirmay není žádné ořezávátko. Letos vyhrál dvě etapy a bodovací soutěž na Amissa Bongo, ale hlavně dojel druhý na Trofeo Laigueglia v kategorii 1.Pro! Jeho dosavadní výkony ve Rwandě ho vynesly do čela celkového pořadí, protože Fedorov na nejlepší dnes nestačil.

Do desítky se v dnešní etapě vešli ještě tři Ghirmayovi krajané v dresu reprezentace Eritreje a v dresu Nippo ho na 5. místě jistil Španěl José Díaz.

Vepředu dorazili z favoritů ještě Patrick Schelling z týmu Israele a s malou ztrátou i jeho kolega Awet Gebremedhin. A také další dva Kolumbijci: Carlos Quintero (Terengganu) a Daniel Muňoz (Androni).

Dnešní etapa zavedla cyklisty na západ této malé africké země (rozlohou třikrát menší než Česká republika, ovšem s 13 mil. obyvatel) do oblasti jezera Kivu, jednoho z Afrických Velkých jezer o rozloze 2.700 km2 a hloubce až 500 metrů. Podél tohoto jezera čeká zítra cyklisty nejdelší a z pohledu nastoupaných metrů nejnáročnější etapa: 206 km a 4.280 metrů.