Třetí etapa byla svou délkou 168 km druhou nejkratší z letošního ročníku. Vedla z Essenu, nikoli však z toho půlmiliónového německého, ale ze sotva dvacetitisícového belgického, do nizozemského Hoogerheide, známého to střediska cyklokrosu.

V etapě bylo umístěno osm vrchařských prémií. Ale zapomeňme přitom na náročné kopce. Z Essenu si cyklisté nejprve dali 2x úvodní okruh a potom kolem 60. km najeli na okruh u Hoogerheide, který absolvovali 4x. Na druhém okruhu byla dvě stoupání mini rozměrů: 330 metrů s 1,6 % a 200 metrů s 2,4 %. A to byly ony VP, přičemž na vrcholku druhé byl také umístěn cíl.

Takže nejpravděpodobnějším předpokladem, jak etapa dopadne, byl souboj sprinterů. Jenže to se dalo předpokládat i v 1. etapě, v které sehrál velmi důležitou roli vítr, takže ne všichni sprinteři se ke svému řemeslu vůbec dostali.

Pokud by se dnes předpoklad vyplnil, pak mezi hlavní favority bylo možno počítat Merliera (Alpecin), Groenewegena (Jumbo), Bauhause (Bahrain), Ewana (Lotto), Gaviriu (UAE), Hodega (Deceuninck) a Van Poppela (Intermarché). A jim by se mohli do onoho řemesla plést například Pedersen, Colbrelli či Peter Sagan.

Už 12 km po startu jela před pelotonem šestice ve složení Durbridge (BikeExchange), Livyns (Bingoal), Norsgaard (Movistar), Willems (Sport Vlaanderen), Van der Hoorn (Intermarché) a Battistella (Astana). Prvně dva jmenovaní si zopakovali účast v denním úniku z úvodní etapy.

Durbridge dost provokoval, poněvadž před etapou ztrácel na lídra Bisseggera na 8. místě pouze 39 sekund. Van der Hoorn zase dokázal v minulosti na tomto etapáku vyhrát etapu. Livyns bral na první rychlostní prémii druhé místo, ale pak počkal na peloton, takže vepředu zůstalo 5 lidí s náskokem 2:45.

23 km před cílem činil náskok 1:15 a bylo potřeba nevystavovat se riziku. Na čelo pelotonu najeli borci Deceuninck - Quick Step a tempa se ujal Remco Evenepoel. A jel pořádné dílo. Žádné hvězdné úlevy. Tady se vše podřizuje týmovému úspěchu. A dnes to má být sprint a Álvaro Hodeg.

I Jumbo - Visma si chtělo vybojovat zásluhy a hlavně připravit pozici pro Groenewegena, takže na špici se začal točit Van Emden.

Chlapi vepředu to vůbec nechtěli dát zadarmo. Takže náskok se sice krátil, ale nešlo to tak rychle, jak by si nejspíš stíhači přáli. 13 km před cílem měla pětice uprchlíků stále minutu k dobru. Jelo se totiž střídavě na širších silnicích a úzkých cestách, kde se výhoda početného pelotonu přeci jen omezovala. V obou skupinách se jelo maximální tempo a v této nevhodné chvíli musel měnit kolo Caleb Ewan.

Podle výrazu tváří si všichni, kdo se pohybovali kolem špice, dávali tak, že víc už to snad ani nešlo.

Calebu Ewanovi se podařilo 6 km před cílem v koloně aut a za pomoci jednoho týmového kolegy doskočit zpět do hlavní skupiny. A za pomoci dalšího kolegy se pokoušeli prodrat se k čelu pelotonu.

4,5 km před cílem se pokusil sólově odjet Campenaerts (Qhubeka), ale byl bez šance.

3,5 km před cílem spadl Wilco Kelderman (Bora) a byl hodně otřesený se spoustou krve hlavně na předloktí. Vypadal na DNF.

Poslední pokus dojet uprchlíky učinil Matej Mohorič. Ale nic už nepomohlo. Zase jednou to odvážlivcům vyšlo!

Po krátkých taktických manévrech si tady vítězství v etapě zopakoval Taco Van der Hoorn!

Jak už to chodí, balík přiletěl jen s pár sekundami ztráty a přivedl ho Peter Sagan před plejádou dalších favoritů očekávaného sprinterského souboje.

Stefan Bissegger (EF Education - Nippo) udržel vedoucí postavení v průběžné klasifikaci.