Dozvuky včerejší etapy

Ethan Hayter (Ineos), vítěz etapy: „Měl jsem štěstí, že se mi při pádu v předešlé etapě nic moc nestalo. Dnes ráno jsem se ale necítil moc dobře, ovšem během jízdy se to zlepšovalo. Tým jel opravdu skvěle. Spolujezdci mě dovezli do dobré pozice. Tohle je jedno z mých nejlepších vítězství. Náš plán bylo převzít ve finále kontrolu nad závodem. Rozhodli jsme se, že pojedeme naplno do kopce i z kopce. Především proto, abychom oslabili soupeře s výhledem na závěrečný sprint.“

Jeho kolega Geraint Thomas dojel sice v první skupině, ale propadl se z 3. na 24. pozici a před dnešní etapou ztrácel na vedoucího Rohana Dennise (Jumbo-Visma) 34 sekund. Důvodem bylo zpětné udělení penalizace za přijetí občerstvení v předešlé etapě mimo území, kde to bylo povoleno. Jemu byla navíc udělena pokuta 200 a sportovnímu řediteli, který mu občerstvení podal, 1000 švýcarských franků.

To byl také důvod, proč Hayter zvolil na cílové čáře gesto, při němž si překryl ústa vztyčeným ukázovákem: "Pravidla jsou pravidla a ty je nutno dodržovat. Ale stalo se to 200 metrů za vymezeným územím. Není to dobré pro závod."

Na Dennise měl tedy Thomas ztrátu 34, ale na druhého Grosschartnera (Bora-hansgrohe) "jen" 20 sekund. Takže 23 lidí se před etapou nacházelo v rozmezí pouhých 20 sekund. Mezi nimi i Vlasov (Bora), O´Connor (AG2R) a Caruso (Bahrain), kteří mají potenciál nejlépe zvládnout zítřejší královskou etapu.

Etapa 3.: Valbroye - Valbroye

165 km dlouhá, nejkratší etapa letošního ročníku Romandie, obsahovala dobře 11 středně náročných stoupání, z toho pět bylo označených jako vrchařská prémie 3. kategorie. Byly dlouhé od 2,5 do 4,5 km, v průměru měly od 4,7 do 5,8 %, ovšem v každé se našly pasáže od 10 do 16 %. Co bylo zvláště důležité, že dvě z nich byly umístěny do úseku 20 km před cílem, přičemž vrchol druhé z nich se nacházel necelých 8 km před cílem. Z něho se sjelo 6 km z kopce a pak už zbývaly jen 2 km po téměř rovině do cíle.

Dalo se předpokládat, že favorizované týmy si pohlídají postavení svých lídrů tak, aby do zítřejší etapy vstupovali v pozici bez významnějších časových ztrát. S ohledem na jeho dosavadní projev a profil etapy se také dalo předpokládat, že dnes ještě Dennise z dresu lídra závodu nesvléknou.

Jak šly kilometry

Denní únik se vytvořil po první vrchařské prémii. Ocitli se v něm Neilands (Israel), Peters (AG2R) a Cavagna (Quick-Step). Závodník Israele, Lotyš Neilands poctivě sbíral body na vrchařských prémiích a ještě v průběhu etapy se dostal do vedení v této soutěži. Z pelotonu si alespoň pro jeden bod vyjížděl dosavadní lídr této soutěže Champion z Cofidisu.

"Povinnost" udávat tempo pelotonu měli ti, kteří vezli dres lídra, tedy jezdci Jumbo-Visma. Po 75 km měli uprchlíci něco málo přes 4 minuty. Tenhle odstup drželi poměrně dlouho, teprve zhruba od mety 60 km do cíle začal jejich náskok pomalu klesat.

Krists Neilands je cyklista, který se má ve svých 27 letech čím pochlubit. Ve své dosud nejlepší sezóně v roce 2019 vyhrál Okolo Maďarska (2.1), byl první na GP Wallonie (1.1) před Jasperem Stuyvenem, druhý Okolo Asturie (2.1) za Richardem Carapazem a před Vlasovem a třetí za Lutsenkem a Barguilem na Arctis Race (2.HC) v Norsku.

Dojeti byli 20 km před cílem, v době, kdy přišly na řadu poslední dvě vrchařské prémie. Na čele se usadili jezdci Jumbo-Visma a Bahrainu a jeli takové tempo, že zredukovali hlavní pole na zhruba 50 lidí. 11 km před cílem vyrazil k sólu Verona z Movistaru a vydržel s náskokem do 10 vteřin tři kilometry.

Po druhé VP, kterou vyhrál Hirschi (UAE) před O´Connorem, se na chvilku ocitla před pelotonem skupinka, kde kromě jmenovaných byl i Vlasov. Lépe vypadal pokus Taaramäeho (Intermarché), který zrychlil ve sjezdu 3 km před cílem. Jenže pak najel na širokou, rovnou silnici, kde horizontu nedohlédneš a bylo po pokusu. 

V závěru se nebáli pracovat kolem špice hlavní skupiny jezdci Israele a byli odměněni. Patrick Bevin vyhrál spurt a byl snad i sám trošku překvapen, jak relativně snadno. Porazil vítěze včerejší etapy Haytera a na třetím místě dojel průběžný lídr Dennis. Bevin se díky bonifikaci posunul na průběžné 2. místo.

Takže Dennis i Hayter posílili své pozice, Dennis vedení v klasifikaci jednotlivců, Hayter vedení v bodovací soutěži. Schmid (Quick-Step) je i nadále nejlepším mladíkem. Novým lídrem vrchařské soutěže je po dnešku Neilands.

Josef Černý dokončil etapu na 127. místě víc jak 10 minut za vítězem.

Zítra je na pořadu extrémně těžká královská etapa a to bude pořádné síto, které před závěrečnou časovkou do vrchu už roztřídí startovní pole do jasnějších obrysů.