Dvaadvacetiletý závodník letos na konci září porazil ve spurtu Čecha Mathiase Vacka a dojel si pro duhový dres v kategorii U23. Fjodorov je také asijským šampiónem v individuální časovce a mistrem Kazachstánu z loňské sezóny. Šampionáty jsou nepochybně jeho silnou stránkou, mezi naděje kazašské cyklistiky patří už od juniorských let. Odchovanec kontinentální farmy Vino - Astana Motors má za sebou už dvě sezóny ve WorldTour a ve Wollongongu patřil k nejzkušenějším jezdcům, vždyť před mistrovstvím světa stihl objet španělskou Vueltu.

Fjodorov není prvním kazašským mistrem světa U23, deset let před ním to dokázal Alexej Lucenko, současná opora Astany. V nizozemském Valkenburgu porazil Bryana Coquarda a Toma Van Asbroecka. Lucenko už deset let jezdí za Astanu a Fjodorov jde v jeho stopách, protože prodloužil smlouvu o dva roky, do konce sezóny 2024. „První dva roky ve WorldTour mi hodně daly, přestože se ukázalo, že tyto sezóny byly těžké, především kvůli pandemii, která ovlivnila jak trénink, tak i závody. Nicméně společně s týmem jsem udělal obrovský kus práce, získal jsem cenné zkušenosti, včetně zkušeností z Grand Tour,“ říká Fjodorov.

Jevgenij Fjodorov a Alexej Lucenko. 

„A začaly přicházet první výsledky. Mým zatím největším úspěchem je vítězství na mistrovství světa do 23 let, měl jsem velkou radost, že jsem tu zlatou medaili a dres přivezl do své země, znamená to pro mě hodně. Je přede mnou spousta práce a jsem rád, že mohu i nadále jezdit za Astanu, tým, kde se cítím dobře, kde jsem našel potřebnou podporu a pochopení. Těším se na nadcházející sezónu a doufám, že dosáhnu svých prvních profesionálních vítězství,“ dodává. 

„Jevgenijovo vítězství na mistrovství světa přineslo celému Kazachstánu nepopsatelné emoce a radost, což nás motivuje k další tvrdé práci," přehání trochu Alexander Vinokurov, ředitel Astany a nejlepší kazašský cyklista historie. „Za poslední dva roky se Fjodorov vážně zlepšil, získal zkušenosti, které mu chyběly. K úspěchu na mistrovství světa mu pomohla například účast na Vueltě. Je tedy zcela logické, že musíme pokračovat v práci stejným směrem, jakým se chystáme pracovat v následujících dvou sezónách. Jevgenij má velký potenciál, je připraven neúnavně pracovat, proto můžeme s jistotou říci, že první velké výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.“

Fjodorov jako jediný dokázal porazit Mathiase Vacka na šampionátu ve Wollongongu. 

Fjodorov není jediným Kazachem, který v poslední době prodloužil smlouvu. V Astaně zůstávají také Andrej Zejc a Gleb Brussenskij. „Andrej Zejc je sice už opravdovým veteránem, ale v letošní sezóně ukázal, že je stále plný energie a motivace. Andrej je silný jezdec, o kterého se můžete vždy opřít v každém závodě, takže jsem rád, že u nás zůstává ještě jeden rok. Pokud mluvíme o Glebovi Brussenském, strávil u nás dvě dobré, ale zároveň těžké sezóny hodně ovlivněné pandemií. V minulé sezoně měl své vzestupy a pády, ale to je normální. Je stále velmi mladý, chybí mu cenné zkušenosti, takže budeme společně pokračovat v práci, abychom v nadcházející sezóně dosáhli nějakých dobrých výsledků,“ říká Vinokurov o pětatřicetiletém matadorovi a dvaadvacetiletém mladíkovi.