V neděli je na pořadu druhý z chorvatských sezónních otvíráků, Trofej Poreč (1.2). Jde o 30. ročník a poslední roky se jezdí na totožné trati z Poreče do Taru. Trasa je dlouhá 154 km, přičemž z Poreče se odjede zhruba 10 km směrem na sever, kde cyklisté najedou na 19 km okruh, který si dají 7x. Okruh se jede přes stoupání, výškový rozdíl nejnižšího a nejvyššího místa okruhu činí 130 metrů. Závěrečné 2 km vedou do mírného stoupání, přičemž v posledním kilometru se silnice zvedne o malinko víc. Nikoli však tak, aby to sprinteři nezvládli.

S ohledem na charakter trati se dá očekávat stejně jako v Umagu hromadný závěr, i když v téhle druhé jednorázovce při téměř stejné porci kilometrů nastoupají o 300 výškových metrů víc. V posledních 5 letech se 4x spurtovalo z početného hlavního pole. Pouze v roce 2019 se podařilo čtyřem klukům odjet z početného pelotonu a dostat se do cíle o 55 sekund dřív.

Startovní listina co se týmů týče je totožná s Umagem. Některé týmy však mírně obměnily sestavu. Což se dotklo i účasti českých cyklistů. V týmu Tirol KTM by totiž měl nastoupit Karel Vacek. Přidá se tak k Petru Kelemenovi ze Swiss Racing Academy, který Umag dokončil na 39. místě v čase hlavní skupiny, a šesti klukům z ATT Investments, kteří se chystají na start v totožné sestavě Bárta, Schuran, Rotter, Kašpar, Hetfleiš a Sporysch.

Při Trofej Umag tři kluci ATT Investments dojeli v hlavním poli, Jan Kašpar, když si své v závěru odpracoval, dojel do cíle už volně a u Michala Schurana po pádu 10 km před cílem je ve výsledkové listině uvedeno DNF. To vše je z pohledu výsledků nepodstatné, jediné, na čem záleželo, bylo, že Tomáš Bárta dospurtoval na výborném 2. místě. Tudíž tým může mít hodně vysoké ambice i při Trofej Poreč.

Favorité jsou tedy podobní těm, které jsem uvedl v upoutávce na Umag: vedle Tomáše Bárty tedy také Patryk Stosz (Voster ATS), Dušan Rajovič (Corratec), Daniel Auer (WSA KTM), Filippo Fortin (Maloja), Enrico Zanoncello (Bardiani), či Nelson Soto (Colombia GW). V Umagu se navíc do první desítky prosadili Atsushi Oka (EF Education-NIPPO), Bartosz Rudyk (Santic-Wibatech), Michel Aschenbrenner (P&S Benotti) a Dries De Pooter (Hagens Berman Axeon).

Daniel Auer z WSA KTM Graz vítězí v Trofej Umag 2022. Za ním lze rozeznat v modro-červeném dresu ATT Investments Tomáše Bártu.