Úvodní etapa každé Grand Tour je vždy velmi důležitým závodem, protože kromě velkého vítězství si nejlepší závodník obléká také dres lídra závodu. Tentokrát dostanou příležitost časovkáři. Turínská časovka není moc dlouhá, měří pouze 8,6 kilometru. Kdyby měla do 8 kilometrů, museli by ji pořadatelé označit za prolog. Na cyklisty čeká rychlá a rovinatá trať. 

Začíná se na Piazza Castello, u muzea Palazzo Madama. Závodníci najedou do parku Giardini Reale a pokračují po rovné silnici ulicí Corso San Maurizio směrem k řece Pád. Následuje dlouhý úsek po nábřeží, závodníci projedou Parco San Valentino, minou Castello del Valentino, historickou budovu zařazenou na seznam památek UNESCO a po 3,8 kilometru se dostanou na mezičas. Následuje jediná mírně technická pasáž s přejezdem mostu Ponte Isabella a po druhé straně řeky už zamíří do cíle v blízkosti kostela Parrochiale della Gran Madre di Dio. 

Na 8,6 kilometru cyklisté nastoupají pouze 50 výškových metrů, takže je to zcela rovinatá časovka vhodná pro specialisty. Není ani technická, rozhodovat budou watty a aerodynamika. 

Jako první odstartuje ve 14 hodin Filippo Tagliani z týmu Androni Giocattoli - Sidermec. Už ve 14:02 začne Belgičan Victor Campenaerts, který patří mezi širší okruh favoritů. Poměrně brzo začnou také Aleksandr Vlasov a Vincenzo Nibali. Většina lídrů na celkové pořadí startuje až na konci startovní listiny. Zde jsou startovní časy důležitých závodníků (zvýraznění jsou favorité časovky): 

15:14 Aleskandr Vlasov

15:15 Vincenzo Nibali 

15:43 Rémi Cavagna

15:51 Jan Hirt

15:58 Hugh Carthy 

16:07 Pavel Sivakov 

16:29 Joao Almeida

16:30 Egan Bernal 

16:31 Simon Yates

16:32 Dan Martin

16:34 Jan Tratnik

16:38 Jai Hindley

16:42 George Bennett

16:43 Domenico Pozzovivo

16:45 Emanuel Buchmann

16:51 Marc Soler

16:52 Remco Evenepoel

16:53 Filippo Ganna

16:55 Patrick Bevin

16:57 Mikel Landa 

17:01 Romain Bardet


Favorité 

Logickou volbou číslo 1 je Filippo Ganna. Domácí světový šampion v časovce loni vyhrál všechny tři individuální chronometry a oslavil tím svůj čerstvý duhový dres. Jenže v současnosti má Ganna k ideální formě daleko. Nevyhrál tři poslední časovky, na Tirreno - Adriatico byl třetí, v prologu Kolem Romandie devátý v technicky náročné závěrečné etapě Romandie až desátý. Něco mu chybí a je dost možné, že mu to v Turíně nebude stačit na etapové vítězství a růžový dres. i když si to hodně přeje. 

Navíc se bude muset utkat s Remcem Evenepoelem. Belgičan sice devět měsíců nezávodil, ale ani na chvíli jsme nepochybovali, že na turínskou časovku bude připraven. Možná je na něj příliš krátká a rovinatá, ale Evenepoel umí i tyto typy časovek a je velkým favoritem. A možná nebude z týmu Deceuninck - Quick-Step sám v popředí výsledkové listiny. Joao Almeida má krátké časovky rád a loni v Palermu byl druhý nejlepší se ztrátou 22 sekund na Gannu. Úvodní časovka na Sicílii byla skoro dvakrát delší, měřila 15 kilometrů, přesto by Almeida měl patřit k nejlepším. A pokud to nevyjde Evenepoelovi ani Almeidovi, Deceuninck má v záloze ještě Rémiho Cavagnu. Francouzský mistr letos v časovkách září, vyhrál ve Fribourgu, v poslední etapě Kolem Romandie a skončil druhý na Kolem Katalánska a Paříž - Nice.     

Černým koně závodu je Novozélanďan Patrick Bevin. Závodník Israel Start-Up Nation má rovinaté časovky v oblibě a dokáže vyvinout vysokou rychlost. Dalším takovým typem závodníka je Slovinec Jan Tratnik, i on patří ke specialistům na prology a krátké časovky.  

Mezi lídry na celkové pořadí by nějaký čas mohli získat Evenepoel a Almeida. Dobrý výkon se očekává od Hugha Carthyho a Simona Yatese. Naopak Mikel Landa, Jai Hindley, Romain Bardet a Dan Martin musejí pouze limitovat ztráty a zdolat krátký chornometr se ctí. 

1. etapu Giro d´Italia můžete sledovat od 13:50 na Eurosportu 1, Eurosport Player a GCN+.