Před sezónou přišli tři lidi, ale nikdo z WorldTour. Takže lídry a nejúspěšnějšími závodníky zůstala i letos trojice Quintana, Barguil a Bouhanni.

Tým získal 10 vítězství, ale žádné v nejvyšší kategorii a jen dvě v úrovni Pro: Élie Gesbert etapu na protugalském Algárve a Connor Swift francouzskou jednorázovku Tro-Bro Léon.

Élie Gesbert vítězí v poslední etapě Volta ao Algarve před celkovým vítězem Joao Rodriguesem.

Coby francouzský tým měli jistou účast na Tour de France, ale z Grand Tour už nikde jinde. Všech pět výše jmenovaných bylo také součástí nejsilnější možné sestavy, kterou vedení vyslalo na Tour. Quintana se měl soustředit na celkové pořadí, Barguil na etapy v náročném terénu a Bouhanni na hromadné koncovky.

Ve 3. etapě Tour de France podlehl Bouhanni dvojici Alpecin-Fenix Merlier - Philipsen.

Bouhanni dospurtoval jednou 2. a dvakrát 3. Barguil nenastoupil do 14. a Bouhanni nedokončil 15. etapu. Quintana 28. místem zaznamenal svůj nejhorší výsledek z osmi účastí. Pařížského cíle se dočkali jen ve třech.

K výraznějšímu zviditelnění ale přeci jen došlo. To když Nairo Quintana, který předtím vypadl z průběžného pořadí, měl od 9. do 14. etapy v držení puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře (viz titulní snímek). Po skončení Tour mu v této soutěži patřilo 5. místo.

Ve 4. etapě byl Bouhanni nejblíže triumfu. Bohužel pro něj Cavendish byl lepší.

Nairo Quintana shromažďoval v průběhu sezóny bod po bodu, mnohokrát se v jednorázových závodech a etapách pohyboval v první desítce, ale žádný jeho výsledek nebyl špičkový. Nejzajímavější bylo 12. místo z Tirreno-Adratico (2.UWT) a 7. z Tour of the Alps (2.Pro). Sezónu uzavřel 11. místem na Lombardii (1.UWT). Jediné, co vyhrál, byla etapa i konečné pořadí na jedničkovém etapáku Okolo Asturie.

4. místem v předposlední etapě Tour of the Alps, vedoucí přes tři víc jak 9km kopce, se Quintana posunul na 7. místo, které mu nakonec patřilo i v konečné klasifikaci.

Warren Barguil také vyhrál malý etapový závod Tour du Limousin (2.1) a dojel ve svém úplně posledním závodě tohoto roku 2. na Velké ceně Valonska (1.Pro). Jeho cennějším výsledkem bylo ale nejspíš 5. místo na Valonském šípu (1.UWT).

Nacer Bouhanni se umístil v sezóně 10x mezi nejlepšími třemi, ale nikdy nestál nejvýše.

O jedno ze dvou vítězství v závodech kategorie Pro se postaral Connors Swift při Tro-Bro Léon.

Před novou sezónou došlo k menší obměně v sestavě týmu a papírově by mělo znamenat posílení. Nejzajímavějším jménem je z týmu Israele přicházející 27letý Francouz Hugo Hofstetter, který představuje vyrovnanou kombinaci velmi dobrého klasikáře a sprintera.

Zajímavost pro českého fanouška pojící se s tímto týmem? Snad jen to, že cyklisty Arkéa Samsic kompletně obléká francouzský Ekoi, jehož zboží je snadno dostupné již hodně let i pro české hobíky a amatéry, přičemž týmové oblečení lze najít v řadě „racing“.

Sestava Arkéa Samsic před startem 4. etapy Tour de France.