Před letošní sezónou odešli jen tři cyklisté. Nejcitelnější byla ztráta Marca Sarreaua, který přestoupil do AG2R. Ze čtyř příchozích se zatím nejvíc vyplatil Attila Valter, který přišel z rozpadnuvších se CCC.

V letošním roce se tým z hlediska zisku UCI bodů opíral především o výkony Gaudua, Künga, Démara a Madouase. Významně tým zviditelnil Valter.

I přes 22 sezónních vítězství nepanuje v týmu spokojenost. Je to proto, že pouze 2 jsou z kategorie WT a nikoli ze závodů nejprestižnějších. David Gaudu vyhrál 6. etapu v Baskicku a Stefan Küng úvodní časovku na Tour de Suisse.

Arnaud Démare rozšířil svou sbírku o dalších 9 prvenství, takže jich má už 84, ale s předešlým rokem, kdy jich dosáhl 14, z toho 4 na Giru, se to nedá srovnat.

Po 4. etapě Volta a la Comunitat Valenciana se do žlutého oblékl Stefan Küng, oranžový pro nejlepšího v bodovačce měl v držení vítěz 1. etapy Miles Scotson, který ho po poslední 5. etapě předal Arnaudu Démarovi (zcela vlevo), jenž ji jako svou druhou na tomto etapáku vyhrál.

Démare tentokrát na Giro ani nedorazil a soustředil se na Tour. Týmovou jedničku tedy nesl na zádech Rudy Molard, v kopcích společně s ním měli usilovat o dílčí úspěchy i Valter, Reichenbach či Badilatti.

Jediný, kdo se z této čtveřice výsledkově prosadil, byl tehdy ještě 22letý Maďar Atila Valter. Nejprve si díky účasti v úniku ve 4. etapě oblékl bílý dres pro nejlepšího mladého jezdce, a když v 6. etapě v náročném cílovém výjezdu neztratil na favority celkového pořadí příliš mnoho času, zúročil předešlý časový zisk a dostal se do průběžného vedení!

Přišel o něj v další těžké 9. etapě do Rocca di Cambio, kterou vyhrál Egan Bernal, vystřídal Valtera ve vedení a tam už zůstal až do konce závodu. Valter dokončil své druhé Giro na solidním 14. místě.

Attilu Valterovi v bílém dresu nejlepšího mladíka stačilo v 6. etapě 12. místo na to, aby se dostal do průběžného vedení Giro d´ Italia.

Na Tour dorazil coby lídr na celkové pořadí David Gaudu. V kopcích s ním jako poslední měl zůstávat Valentin Madouas. A o etapy se měl pokoušet Arnaud Démare, který měl k ruce osvědčený rozjížděcí vlak.

Démarovi se ale z tohoto vlaku hned v 1. etapě zranil Konovalovas, takže Démare stihl pouze 4. místo v 6. etapě za vítězným Cavendishem. V 9. těžké horské etapě nestihl společně s dalšími 6 cyklisty o několik minut časový limit a musel předčasně domů. Gaudu nejel špatně, počínal si aktivně, ale na lepší než konečné 11. místo to nestačilo.

Nejlepších dílčích týmových umístění dosáhl ve své nejlepší disciplíně, časovce, Stefan Küng, když v té první dojel 2. za Pogačarem a v té druhé, v předposlední den závodu, nestačil na Van Aerta, Asgreena a Vingegaarda.

Stefan Küng při první časovce Tour prohrál pouze s Tadejem Pogačarem, na 27 km o 19 sekund.

Na Vueltě neměl tým ambice v celkovém pořadí. Zato v etapách dostal šanci na reparát Démare, kterého opět vybavili dostatečným počtem bodyguardů. Tudíž jediné pódium za 2. místo ve 4. etapě za Jakobsenem (Deceuninck) je jasný neúspěch. A to také bylo od jednoho ze dvou World francouzských týmů na třetí Grand Tour v podstatě vše.

Cyklisté Groupama-FDJ ovládli dva etapové závody. Nejprve deklasovali soupeře v dubnu na Okolo Valencie (2.Pro), kde vyhráli čtyři z pěti etap (2x Démare, po jedné Küng a Scotson), aby Stefan Küng díky vítězné časovce vyhrál i celý etapák. V květnu pak Démare vyhrál tři etapy a celkové pořadí na domácím Boucles de la Mayenne (2.Pro). K těm lepším pak patří 5. místo v konečném pořadí a vítězná 6. etapa Gaudua v Baskicku (UWT) i 5. místo Künga v konečném pořadí na Benelux Tour (UWT).

David Gaudu odjel v závěrečné etapě Okolo Baskicka s Primožem Rogličem. Gaudu vyhrál etapu, Roglič etapák.

Z jednorázových závodů si stojí nejvýše 3. místo Gaudua na Lutychu (1.UWT), 2. Stewarta na Omloopu (1.UWT), vítězství Gaudua na Faun-Ardéche a Démara na Paris-Tours (oboje 1.Pro), 6. místo Künga na Gent-Wevelgem (UWT) a 7. místa Gaudua na OH a Lombardii.

Tým po sezóně opouští 6 lidí, nejcitelnější je odchod špičkového časovkáře Benjamina Thomase, který jde do Cofidisu. Přicházejí 4 posily, nejlepší se jeví Michael Storer z DSM, vítěz dvou etap a puntíkatého dresu na letošní Vueltě.

Jedním ze čtyř nováčků je 20letý Brit Lewis Askey. Přichází z development týmu Groupama-FDJ, v jehož dresu letos absolvoval mj. A Travers les Hauts de France (2.2), kde skončil na celkovém 12. a současně 3. místě mezi mladými jezdci. Utkal se tu s 8 Čechy. Dva z našich Askeye předčili: Daniel Turek (Felbermayr-Simplon Wels) na 9. a Jan Bárta (Elkov Kasper) na 11. místě.

Jake Stewart prohrál ve finiši Omloop Het Nieuwsblad pouze s Davide Ballerinim.