Během E3 Classic jsem si dal chutný oběd v restauraci Castor ve Waregemu, která má dvě michelinské hvězdy. To bylo vše, co bylo včera dobré. Výkon týmu byl podprůměrný. Yves Lampaert je naším prvním jezdcem na 16. místě. Navíc jsem se neodvážil podívat. Chápu, že nejsme s těmi třemi vpředu. To jsou fenoméni. Ale ve skupině za nimi také nikdo? Promiňte, ale to není Soudal Quick-Step, postěžoval si ředitel Patrick Lefevere ve svém pravidelném sloupku v novinách Het Nieuwsblad. 

A není se čemu divit, Quick-Stepu se opravdu nedaří, na E3 Classic se sice závodníci belgického týmu snažili držet v popředí, ale když se jelo na plný plyn, sotva se drželi ve skupině. Ani dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe nedosahuje výkonnosti Wouta van Aerta, Mathieu van der Poela a Tadeje Pogačara. E3 dokonce ani nedokončil. Kasper Asgreen, vítěz Kolem Flander v ročníku 2021 se snažil být aktivní, jenže nestačil. A podobné to bylo i loni, jarní klasikářskou sezónu zachránil až Remco Evenepoel na Lutych-Bastogne-Lutych. A nejspíš to bude i letos na něm. 

Lefevere po E3 nešetřil kritikou: V autobuse po závodě jsem řekl svůj názor. Jako vždy bez křiku. Pak jsem se od Asgreena dozvěděl, že udělal vše, co mohl. Od Sénéchala, že spadl. Od Alaphilippa, že vstal s bolestí břicha a mírnou horečkou. Co na to mám říct? Když máš horečku, neměl bys závodit.

Viděl jsem to už během závodu. 90 kilometrů před cílem jsme jeli velmi agresivně vpředu. Alaphilippe vpředu, Asgreen vpředu. Je mi líto, ale takto se nezávodí. Pokud tak brzo závodíte, je to proto, že víte, co se stane později. Wilfried Peeters, sportovní ředitel Soudal Quick-Step, svému šéfovi oponoval, podle něj chtěli být před Taaienbergem vpředu všichni, byl to klíčový okamžik závodu. Souhlasím, ale je rozdíl mezi tím být vpředu a závodit úplně naplno, zareagoval Lefevere.  

Quick-Step v současnosti nemá lídra na špičkové úrovni a podle Lefevera to stahuje dolů celý tým: Klasikářská skupina není kompletní, Casper Pedersen a Dries Devenyns onemocněli. Pro Gent-Wevelgem proto zvažujeme, že uděláme to, co se nám moc nechtělo, povoláme Tima Merliera i Fabia Jakobsena. Fabio chce jet a nemáme mnoho argumentů, proč ho nechat doma. Na Gent-Wevelgem můžeme zapomenout na E3.

Jenže ani s Merlierem a Jakobsenem nejsou šance týmu moc velké. Gent-Wevelgem může skončit hromadným dojezdem, ale budou vpředu také sprinteři Quick-Stepu? Konkurence bude velká a Jasper Philipsen, Biniam Girmay, Mads Pedersen a Alexander Kristoff jsou po těžkých závodech lepší. A navíc pojede také Wout van Aert s Olavem Kooijem. Přesto je G-W asi největší šancí týmu na vítězství ve flanderské klasice. Monument Kolem Flander se totiž bude rozhodovat mezi nejlepšími klasikáři a na ty nikdo z Quick-Stepu momentálně nemá. 

Soudal Quick-Step pro Gent-Wevelgem: 

Kasper Asgreen, Tim Declercq, Fabio Jakobsen, Yves Lampaert, Tim Merlier, Florian Sénéchal, Bert Van Lerberghe.