Sedm etap čeká na závodníky od neděle 21. února do soboty 27. února a ve třech z nich by se mělo rozhodovat o celkovém pořadí, ale zrádné budou i rovinaté etapy. Vše začne 1. etapou do Al Mirfy. Očekává se hromadný dojezd a první souboj nejlepších spriterů současnosti. Na blízký východ se vydali Caleb Ewan, Sam Bennett, Pascal Ackermann, Giacomo Nizzolo, Fernando Gaviria, Jasper Philipsen, Elia Viviani, Cees Bol a další.

Většina silných týmů na UAE Tour nevsází vše jen na hromadné dojezdy, v sestavách jsou i vrchaři a jezdci na celkové pořadí, takže sprinterské vlaky nejrychlejších závodníků nejsou kompletní a kvůli tomu budou hromadné dojezdy nejspíš dost hektické.

loading... 

Druhý den závodu je na programu individuální časovka na 13 kilometrů. Očekává se další vítězství mistra světa Filippa Ganny, ale etapa bude důležitá zejména pro celkové pořadí. A před dvěma horskými etapami bude důležité poměření sil mezi vrchaři. Trochu času by mohl získat Joao Almeida, mladý Portugalec je vynikající časovkář i vrchař a chce uspět.  

Velkou motivaci má Tadej Pogačar, vítěz Tour de France loni skončil celkově druhý a pro jeho tým UAE Emirates je domácí závod jedním z vrcholů sezóny. Kdyby Pogačar vyhrál celkově, bylo by to pro reputaci týmu ve vztahu ke sponzorům velmi dobré. Ale musí zajet dobrou časovku a útočit ve dvou horských dojezdech.

První vrchařský dojezd na Jebel Hafeet je fanouškům a závodníkům dobře znám. Především závodníci UAE Emirates jsou s ním seznámeni důkladně, na prvním letošním soustředění ve Spojených arabských emirátech na Jebel Hafeet vyráželi skoro každý den. Stoupání měří 10,6 kilometru a v průměru má 6,9 %, v maximu kolem 10 %. 

Druhý horský dojezd na Jebel Jais je mnohem delší, ale také mírnější. 21,5 kilometru dlouhý výjezd má v průměru 5,4 % a končí ve výšce 1489 metrů nad mořem. Pro cyklisty, kteří zatím nemají v nohách závodní kilometry to sice nebude snadný výjezd, ale na vrcholu očekáváme spíše skupinu než jednotlivce. Etapa na Jebel Hafeet by měla být důležitější. 

Pro některé jezdce budou možná nejdůležitější poslední dvě rovinaté etapy, i když jsou zcela rovinaté. Hrozí totiž silný vítr a terezíny. 

Favorité 

UAE Tour je prvním, aspoň trochu významnějším závodem sezóny a spousta lídrů letos ještě nezávodila. Proto je těžké odhadnout jejich formu a reálné ambice. Pogačar bude mít silnou týmovou podporu, startují také Davide Formolo a Rafala Majka, má velkou motivaci a také zkušenosti se závodem. Ale ještě letos nezávodil. A to může být hodně důležité. 

Vítězství obhajuje Adam Yates, letos v novém týmu Ineos Grenadiers. V cestě za obhajobou mu stojí především časovka. Britové do emirátů vzali mimořádně silnou sestavu, kromě Yatese a Ganny startuje také vítěz Tour de la Provence Iván Sosa a jeho krajan Dani Martínez.

Na startu sezóny je vždy dobrý Alexej Lucenko, loni patřil k nejlepším a stoupání ve Spojených arabských emirátech mu vyhovují. Lídr Astany už má v nohách Kolem Provence. Hodně očekáváme od Joao Almeidy z Deceuninck - Quick-Step, především kvůli časovce. Dále startují lídři Vincenzo Nibali, Wout Poels, Emanuel Buchmann, Chris Froome, Alejandro Valverde, Rugoberto Uran a další. 

Na vítěze UAE Tour tipujeme Tadeje Pogačara. Černým koněm je Joao Almeida.