Jako řídící orgán světové cyklistiky klade UCI bezpečnost sportovců a všech osob zapojených do cyklistického sportu za nejvyšší prioritu a požaduje solidaritu a účast na opatřeních všech členů cyklistické komunity: sportovců, týmů, organizátorů, partnerů, média, dobrovolníků a celé veřejnosti. 

Podle UCI všichni musíme spolupracovat při překonávání pandemie, abychom se co nejlépe připravili na obnovení cyklistické sezóny, o které doufáme, že se rozjede ve velmi blízké budoucnosti. 

Během této obtížné doby UCI vyjádřuje podporu celosvětové cyklistické komunitě a je připravena v tomto směru všestranně a všemožně spolupracovat. 

V souvislosti se současnou pandemií koronaviru se 2. dubna uskutečnilo mimořádném zasedání Řídícího výboru UCI a následně 15. dubna telekonference, jíž byli účastni zejména hlavní představitelé organizátorů profesionálních silničních závodů, profesionálních týmů a jezdců. Obě setkání přinesla řadu rozhodnutí a opatření k řešení mnoha důsledků světové zdravotní krize na cyklistiku. 

Na schůzce 15. dubna mezi UCI a všemi hlavními zástupci světové silniční cyklistiky – za organizátory to byly AIOCC, ASO, RCS, Unipublic a Flanders Classics, za týmy AIGCP a za jezdce CPA - všechny zúčastněné strany jednomyslně schválily několik rozhodnutí týkajících se revize mezinárodního silničního kalendáře UCI do roku 2020: 

• Období pozastavení soutěží v mezinárodním silničním kalendáři UCI bylo prodlouženo o jeden měsíc, do 1. července a do 1. srpna pro události UCI WorldTour.

• Tour de France je odložena a bude se konat letos od 29. srpna do 20. září. Konání této akce za nejlepších možných podmínek je považováno za zásadní vzhledem k jejímu ústřednímu postavení v ekonomice cyklistiky, zejména pro týmy, které při této příležitosti těží z bezkonkurenční sledovanosti.

• Mistrovství světa UCI v silniční cyklistice v letošním roce v Aigle-Martigny (Švýcarsko) se plánuje v původním termínu: 20. – 27. září. Soutěžní program se nemění.

• Giro d´Italia se bude konat po mistrovství světa a pak bude následovat Vuelta Ciclista a España.

• Národní mistrovství pořádané národními federacemi se budou konat o víkendu 22. – 23. Srpna. Tato data musí být upřednostňována, aby se zajistilo, že co nejvíce jezdců bude mít možnost účastnit se národních mistrovství. UCI bude v nadcházejících dnech kontaktovat národní federace ohledně jejich akce.

• Mistrovství Evropy v silniční cyklistice organizované UEC je zachováno v původním termínu a místě (Trento, 9. – 13. září).

• Nejprestižnější jednodenní silniční závody, tj. Milano-Sanremo (Itálie), Tour des Flandres (Belgie), Paříž-Roubaix (Francie), Liège-Bastogne-Liège (Belgie) a Il Lombardia (Itálie) proběhnou ještě v této sezóně, v termínech, které budou teprve stanoveny.

• Další mezinárodní události z kalendáře UCI, zejména UCI WorldTour, budou naplánovány později v sezóně. 

UCI souběžně a v úzké spolupráci s různými zúčastněnými stranami pokračuje ve své práci, aby mohla nejpozději do 15. května 2020 oznámit revidovanou verzi kalendáře UCI Women WorldTour a novou verzi celého UCI mezinárodního kalendáře (závody mužů a žen ve všech cyklistických disciplínách). Tento kalendář však bude i nadále záviset na světové zdravotní situaci. 

UCI si je vědoma dopadu současné krize na profesionální peloton a proto vytvořila pracovní skupinu složenou ze zástupců jezdců (CPA), týmů (AIGCP) a UCI. Společně podepsali dohodu, jejíž realizace umožní týmům, které se nacházejí ve vážných finančních obtížích, přijmout opatření nezbytná pro jejich přežití, přičemž v této nejisté situaci zachová práva jezdců a zaměstnanců.

Týmy a jezdci se vyzývají, aby se seznámili s touto dohodou a související dokumentací a případně se jí řídili. UCI je jim k dispozici coby řídící a poradní orgán.  

Stejné zásady jsou v současné době zkoumány pro použití v týmech ve všech disciplínách i v ženských týmech UCI. Další informace budou brzy sděleny. 

Řídící výbor UCI na svém mimořádném zasedání dne 2. dubna prostudoval a podrobně projednal mnoho aspektů a důsledků současné zdravotní situace. Dopad na mezinárodní kalendář UCI je značný, protože existuje více než 750 žádostí od pořadatelů o odložení nebo zrušení událostí po dobu, kdy je není možno organizovat. V rámci solidarity a podpůrných opatření zavedených od začátku krize uhradí UCI veškeré organizační poplatky za kalendářní registraci organizátorům zrušených akcí, které se mají konat v období, kdy je pořádání akcí plně omezeno. Tyto kalendářní poplatky představují významnou část příjmů UCI. 

Mistrovství světa UCI jsou také velmi důležité z hlediska výnosů. Odklad nebo zrušení mnoha UCI událostí, stejně jako celková ekonomická situace, mělo samozřejmě také dopad na marketingové aktivity Federace jako celku.

Bylo také ohlášeno odložení olympijských a paralympijských her v Tokiu 2020 na další rok, a to od 23. července do 8. srpna 2021 a od 24. srpna do 5. září 2021. S tím přichází možné odložení - až do roku 2021 - platby olympijských výnosů původně očekávané ve druhém pololetí roku 2020 a pravděpodobné snížení částky vyplacené mezinárodním federacím (IF). 

UCI dále čelí přerušení svých obchodních činností poté, co dne 16. března její sídlo v Aigle (Švýcarsko) bylo přístupné veřejnosti. Také Světové cyklistické středisko UCI (WCC) dočasně zastavilo své aktivity poté, co se rozhodlo, že by se jeho sportovci měli vrátit do svých zemí. Naši sportovci na vysoké úrovni jsou nadále trénováni na dálku v rámci svého výcvikového programu a udržují si svou sportovní úroveň. 

Nakonec je třeba poznamenat, že portfolio aktiv UCI trpí dopady pandemie na finančních trzích v kombinaci s kolapsem cen ropy. 

Bez ohledu na nejistotu, kdy krize skončí, schválil Řídící výbor UCI bezprecedentní plán na úsporu nákladů, který zahrnuje mj. snížení platů vrcholového managementu a všech 130 zaměstnanců, úspory na projektech podporujících národní federace atd. 

V květnu se bude konat mimořádné zasedání Řídícího výboru UCI, aby bylo možné podrobně sledovat situaci a její důsledky. 

Ačkoli UCI podnikla v souvislosti s touto bezprecedentní krizí několik obtížných rozhodnutí, vyzývá cyklistickou rodinu, aby se semkla a byla připravena na oživení cyklistického sportu. UCI zůstane v pravidelném kontaktu s národními federacemi a všemi zúčastněnými stranami a bude poskytovat aktuální informace o nejnovějším vývoji tam, kde je to užitečné.

S cílem poskytnout jasný přehled o dopadu pandemie na události v mezinárodním kalendáři, udržuje UCI na svých webových stránkách aktuální seznamy dotčených akcí. Tyto seznamy budou v případě potřeby denně aktualizovány. 

V této fázi je prakticky nemožné říci, jak vyjdeme z pandemie. Ačkoli zdaleka není u konce, některé země již začaly opatření proti šíření nemoci zmírňovat, což je povzbudivým znamením pro budoucnost. To však neznamená, že se věci rychle vrátí k normálu. Stále jsme mnoho týdnů od návratu veřejných akcí a cyklistických soutěží. Mezitím budou jezdci muset znovu začít trénovat venku a bude třeba udělat plán, aby bylo možné kontrolovat zdravotní rizika spojená s virem. Obsah právě takového plánu UCI brzy zveřejní.