Dva týdny po zvěřejnění kalendáře WorldTour, přišla UCI s novým plánem pro zbytek silniční sezóny. Zatímco závody WorldTour se snažila zachránit všechny, které o to stály, u menších závodů mužů elite, žen elite, mužů U23, juniorů a juniorek tomu tak úplně nebylo. 

V novém kalendáří je 91 závodů, (61 muži elite, 19 ženy elite, 6 U23, 4 pro juniory a 1 pro juniorky). Od března je zrušeno nebo odloženo kolem tisíce cyklistických závodů, což je 45 % celého kalendáře UCI a silniční cyklistika je zasažena nejvíce, 40 % silničních akcí bylo zasaženo pandemií koronaviru. Seznam závodů najdete na UCI.org.

České závody chybí

České závody jsou v nově zveřejněném kalendáři pouze dva. Czech Tour se pojede od 6. do 9. srpna a mezi 20. a 22. srpnem je plánováno mistrovství republiky v Mladé Boleslavi. Bez slovenských závodníků, kteří budou mít šampionát o týden dříve.

O nový termín požádali také pořadatelé českého dílu Visegrad 4 na trati Brno - Mikulov - Brno. Ten by se měl jet 11. října, ale ve výčtu závodu chybí. Může se jednat o chybu na straně UCI, případně o chybu Českého svazu cyklistiky, který o závodech s UCI jedná. Slovenský závod Visegrad 4 (10. 10.) v kalendáři je, takže by nic nemělo bránit ani českým pořadatelům. 

V seznamu není uveden ani Závod míru U23. Český díl prestižního UCI Nations Cupu ale není jediný, který v seznamu chybí. Z Nations Cupu je uveden pouze polský závod Orlen Nations Grand Prix (29. 8. - 30. 8.), chybí například Tour de l´Avenir a další závody. Zda to tak zůstane, je nejisté. 

V Česku se nebudou konat žádné mezinárodní závody žen. Pořadatelé etapáků Gracia Orlová a Tour de Feminin byli nuceni letošní ročníky zrušit bez náhrady. Stejně tak se nepojedou žádné mezinárodní závody juniorů a juniorek.     

Sezóna začne v Rumunsku

Závodit by se mělo začít 2. července, kdy začíná etapový závod Sibiu Tour v Rumunsku (pravděpodobně s týmem Elkov - Kasper na startu). V červenci je v plánu jediný závod určený i pro jezdce kategorie WorldTour - Kolem Burgosu (28. 7. - 1. 8.). V srpnu jich bude, ještě před startem Tour de France, už mnohem více. Například Milano - Torino (5. 8.), Tour de l´Ain (7. 8. - 9. 8.) a Giro dell´Emilia (18. 8.). Dwars door Vlaanderen se letos konat nebude, sprinterská klasika Scheldeprijs se přesouvá na středu 14. října mezi klasiky Gent - Wevelgem a Kolem Flander. 

Není jisté, že se kterýkoliv závod skutečně pojede a UCI sleduje vývoj pandemie a bude zasedat 9. a 10. června, kde se rozhodne o dalších postupech.