Po zdlouhavých a intenzivních diskusích poslala UEC Mezinárodní cyklistické unii (UCI) řadu hodnocení a návrhů k analyzování. Od UCI se očekává rozvoj návrhů prostřednictvím technických komisí a sportovních oddělení. Zde jsou tyto předložené návrhy:

  1. Přehled všech kategorií v MTB, cyklokrosu, silniční a dráhové disciplíně: Vytvoření kategorií pod 20 let (18/19 let) a pod 24 let (20/23 let) a na národní úrovni pod 18 let (16/17 let) a pod 16 let (14/15 let) a přezkoumání silniční a dráhové disciplíny v kategorii mládeže.
  2. Mistrovství světa v silniční cyklistice do 23 let: Možné přezkoumání kategorií by mělo vliv na Mistrovství světa v silniční cyklistice, což je třeba pečlivě zvážit. Návrhem je zrevidovat největší mezinárodní událost vytvořením "Professionals“ mistrovství světa (otevřeno jezdcům z World a Pro týmů), "Espoirs“ mistrovství světa (otevřeno jezdcům do 24 let bez licence World a Pro týmů), "Under 20" mistrovství světa, "Emerging Countries" šampionát, aby mohli všichni jezdci přes 23 let (mimo těch s licencí z World a Pro týmů) jezdit ve specifických soutěžích.
  3. Účast na olympijských hrách: V současné době existují pochopitelné rozdíly mezi disciplínami BMX Freestyle Park, BMX Racing a dráha, silnice a MTB. Pokud by byly kategorie revidovány, bylo by vhodné standardizovat věková kritéria takto: MTB, silnice a dráha: účast z kategorie do 20 let, pro BMX Freestyle a BMX Racing: z kategorie do 18 let.

Hlavním cílem těchto návrhů je chránit nejmladší jezdce, z nichž většina právě prochází akademickým studiem nebo odborným výcvikem, stejně jako se chystají přejít z juniorů do kategorie  U23. Zrevidování těchto kategorií poskytne mladým lidem záruku, že se s touto změnou budou vyrovnávat uvolněnějším způsobem, a dá jim další rok, aby naplnili svůj potenciál a dosáhli své vlastní cyklistické zralosti.