Ponomar je velkou nadějí ukrajinské cyklistiky. Všestranný závodník zářil už mezi juniory, stal se mistrem Evropy a vyhrál i další významné závody.  Na nic nečekal a už v prvním roce mezi muži podepsal smlouvu s italským druhodivizním týmem Androni Giocattoli. Za celek Gianniho Savia začal jezdit v únoru a už v květnu nastoupil na Giro d'Italia. Rodákovi z Černihivu bylo pouze 18 let.

Další Giro objel letos, jenže na konci druhé sezóny musel začít shánět nové angažmá. Sestoupit na kontinentální úroveň se Saviovým týmem nechtěl. Naštěstí se ho ujal francouzský celek Arkéa-Samsic. A udělal dobře, Ponomar má před sebou velkou budoucnost. Podpis smlouvy s týmem Arkéa-Samsic je pro mě velkým okamžikem, protože jsem se připojil k týmu WorldTour. Dá mi to možnost od roku 2023 objevovat některé z velkých závodů v profi kalendáři. Vždy jsem měl v plánu závodit na těchto závodech s cílem dosáhnout co nejlepších výsledků. Jsem pořád mladý a přestože jsem už měl možnost závodit na dvou Giro d'Italia, stále se teprve učím. Myslím, že mohu obsazovat pódia a vyhrávat závody mezi profesionály. Doufám, že se mi to v příští sezoně podaří, ale pravděpodobně to ještě nebude na úrovni WorldTour, spíše v menších závodech. Každopádně je to jeden z cílů, které jsem si stanovil pro rok 2023. Jsem vrchař-puncheur-tempař. Jdou mi sedmi až desetikilometrové kopce. Umím také časovku, což je disciplína, kterou mám rád a která mi vyhovuje. To mi může umožnit usilovat o dobrá umístění v etapových závodech, věří si Ponomar. 

Pro Arkéu je to už sedmá posila před první sezónou ve WorldTour. Na Emmanuela Huberta, ředitele Arkéa-Samsic, udělal dojem nejen jako závodník: Andrij Ponomar má teprve 20 let a je jedním z nejslibnějších jezdců profesionální cyklistiky. Už se ukázal i v Bretani (kde Arkéa sídlí, pozn. redakce), zejména v závodě Trophée Centre Morbihan, kde v roce 2019 vyhrál etapu. Byl samorostem mezi juniory, uspěl na náročném a slavném Ruëblilandu, byl také korunován mistrem Evropy, rok po Remcu Evenepoelovi. Mezi profesionály se navzdory svému velmi nízkému věku zúčastnil už dvou závodů Giro d'Italia, které v roce 2021 dokončil na celkovém 67. místě. Ve stejné sezóně získal ukrajinský národní titul na silnici. Andrij je nadějným jezdcem a silný je i jeho lidský příběh, protože jeho matka a sestra, které byly nuceny opustit válkou zmítanou Ukrajinu, žijí po jeho boku v Itálii, zatímco jeho otec je na frontě, aby ochránil svobodu své země, která je již několik měsíců ve válce. Síla charakteru, kterou Andrij Ponomar ukazuje tváří v tvář takové situaci, nás všechny dojala. Velmi si ho vážíme.“

Kromě Ponomara do Arkéa-Samsic přestupují také Clément Champoussin (AG2R Citroen), Cristián Rodríguez (TotalEnergies), Jenthe Biermans (Israel - Premier Tech), David Dekker (Jumbo-Visma), Mathis Le Berre a Ewen Costiou (oba Côtes d'Armor-Marie Morin-U).