Rigoberto Urán (EF Nippo) překvapil ve 23 kilometry dlouhé časovce s výjezdem na Oberalppass (9,5 km, 6,5 %). Kolumbijský vrchař si vzpomněl na své nejlepší výkony z minulosti a byl nejrychlejší jak ve stoupání, tak především ve sjezdu do cílového města Andermatt.  

Urán byl na vrcholu Oberalppassu první s náskokem 12 sekund před Julianem Alaphilippem (Deceuninck - Quick-Step). Francouz startoval na normálním silničním a také lehčím kole. Urán měl zcela standardní časovkářskou výbavu, takzvanou "kozu" s vysokým předním ráfkem a zadním diskem.

Ve sjezdu byl díky tomu mnohem rychlejší než Alaphilippe. Zejména v mírných a rovných pasážích sjezdu. Dojezd do Andermattu nebyl nijak zvlášť technický a časovkářská výbava byla výhodnější. Alaphilippe v cíli zaostal o 40 sekund.  

Časovka byla klíčová pro celkové pořadí. Urán se zásadně posunul dopředu, ale dres lídra udržel Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Ekvádorec jel na speciálu pro časovku s vysokým předním i zadním ráfkem. Výkonnostně na Urána nestačil, ztratil 54 sekundy, stejně jako Gino Mäder (Bahrain Victorious). Na pátém místě skončil Tom Dumoulin (Jumbo - Visma). Nizozemský cyklista vyzkoušel kompletní výbavu na časovku včetně zadního disku a stačilo mu to na odstup 56 sekund.  

Carapaz má mnohem menší náskok, než jaký měl před etapou. Druhý Urán ztrácí jen 17 sekund a v závěrečné nedělní etapě by mohl zaútočit na své úplně první vítězství v celkovém pořadí etapového závodu v profesionální kariéře. 

Časovka vůbec nevyšla druhému a třetímu muži průběžného pořadí. Max Schachmann (BORA - hansgrohe) patřil k favoritům, ale časovka mu překvapivě nesedla. Skončil třináctý s odstupem 1:23, Jakob Fuglsang (Astana - Premier Tech) byl ještě o 20 sekund horší. Dánský cyklista vezl časovkářský speciál s přední loukotí a vysokým zadním ráfkem, ale volba techniky nebyla rozhodující, spíše jeho slabší momentální výkonnost. 

Schachmann i Fuglsang spadli z pódiových míst, kromě Urána se před ně dostal i Alaphilippe, který má odstup 39 sekund, ale do nedělní etapy nenastoupí, protože jeho přítelkyně Marion Rousse očekává v těchto dnech narození jejich prvního potomka a Alaphilippe chce být při tom. 

Schachmann je nově čtvrtý se ztrátou 1:07 a Fuglsang se propadl o tři příčky na páté místo s odstupem 1:15. Šestý Michael Woods (ISN) už je hodně daleko, ztrácí 3:10. 

V bodovací soutěži udržel vedení Stefan Bissegger (EF Nippo). Nejlepším vrchařem je nadále Antonio Nibali (Trek - Segafredo) a nejlepším mladým závodníkem Andreas Leknessund (DSM).