Josef Černý (Quick-Step Alpha Vinyl) startoval mezi prvními a jeho čas na mezičase, který zaznamenával výkon 6,3 km po startu, překonal až 20. startující Alex Dowsett (Israel). Původní odstup 3 vteřin navýšil Dowsett v cíli na 22 vteřin. Jeho výsledný čas odpovídal průměrné rychlosti 53,08 km/hod. Teprve když bylo v cíli 75 jezdců, odsunul Josefa na průběžné 3. místo Thymen Arensman (DSM), který zaostal za Dowsettem o 3 vteřiny.

Od té chvíle bylo jasné, že je jen minimálně pravděpodobné, že by se Josef udržel na stupních vítězů, potažmo v první desítce. S konečnou platností se o to postaral Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ), který byl o 4 vteřiny horší než Arensman. A pak už to šlo ráz na ráz. Nakonec to pro Josefa znamenalo 19. místo. Zaujme ale u něj údaj, že mu na mezičase i po skončení časovky zůstal 4. nejlepší čas. Jinak řečeno, pravděpodobně na jeho aktuální rozpoložení přepálil úvod časovky.

Pro Petra Sagana (TotalEnergies) tohle není disciplína šitá na míru. Bylo potřeba pošetřit síly, takže 87. místo nepřekvapí.

Z favoritů na prvenství v této etapě přiletěl na mezičas Filippo Ganna (Ineos) jako nejrychlejší o 8 vteřin před Dowsettem, brzo za Gannou startující Evenepoel (Quick-Step) tu byl o 2 vteřiny pomalejší než Ital. V cíli byl Ganna o 24 vteřin rychlejší než v té době nejrychlejší Kasper Asgreen (Quick-Step). A o chvíli později se ukázalo, že na něj nestačil ani Remco Evenepoel, přesně o 11 vteřin.

Pak už se čekalo na posledního startujícího, obhájce prvenství Tadeje Pogačara (UAE). Na mezičase zaznamenal 5. nejlepší čas 12 vteřin za Gannou, takže tu byl o vteřinu horší než Josef Černý. V průběhu jízdy přeletěl kolem Tusvelda (DSM), který startoval před ním, jako rychlík kolem lokálky. V cíli mu jeho výkon zajistil 3. místo, čímž rázně vykročil za celkovým prvenstvím v celém závodě. Je totiž velmi pravděpodobné, že nejpozději v rozhodující 6. etapě by měl ztrátu 7 vteřin na Evenepoela smazat.

Z kandidátů na umístění v top ten konečné klasifikace si vedl velmi dobře López (Astana), který na Evenepoela ztratil 31 vteřin. Jen o vteřinu horší byl Geoghegan Hart (Ineos). O 6 vteřin horší než López byl Carapaz, o 10 pak Porte (oba Ineos). Odstup 11 vteřin na lídra Astany zaznamenal Vingegaard (Jumbo-Visma). Fuglsang (Israel) si připsal ztrátu na Lópeze 20 vteřin, Kelderman (Bora-hansgrohe) a Urán (EF Education) 21. Enric Mas (Movistar) pak 28 a Pello Bilbao (Bahrain) 29 vteřin, což bylo o 5 vteřin horší než čas, který dosáhl jeho týmový kolega Caruso. Ostatní kandidáti na přední umístění v celkovém pořadí pak na tom byli ještě hůř.