Okruh, který měl centrum v Küsnachtu a jel se čtyřikrát, obsahoval dvě stoupání, z toho to druhé bylo náročnější (2,7 km a 8,2%) a z jeho vrcholu zbývalo do cíle necelých 5 km. Ty však nevedly ve sjezdu a ani ne po rovině, větší část měla stále stoupavý charakter. Celkem cyklisté ujeli 178 km a nastoupali 2750 výškových metrů.

Zpočátku odjela sedmičlenná skupina ve složení Chad Haga (Hauman Powered Health), Casper Pedersen (DSM), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Johan Jacobs (Movistar) a Simon Vitzhum (Švýcarsko). Rychle si vybudovali náskok 4 minuty, z kterého peloton poté pravidelně ukrajoval. Skupina se v posledních 50 km začala rozpadat, nejdéle odolával Švýcar Vitzhul. Nejvíc však na úniku vydělal Simmons, který si do zítřejší etapy oblékne dres nejlepšího vrchaře.

Jay Vine a Quinn Simmons

Okruh byl natolik náročný, že v posledním z nich došlo k výrazné selekci hlavní skupiny. Nejenže 20 km před cílem odpadli těžší jezdci jako Alexander Kristoff (Intermarché) či Peter Sagan (TotalEnergies), ale nestačili ani ti, kteří se jevili pro své vrchařské kvality jako favorité celkového pořadí, mezi něž bylo možno počítat Dani Martíneze (Ineos).

Mimořádně aktivně si v posledním stoupání, v němž došlo k rozhodujícímu vývoji celé etapy, počínal Jacob Fuglsang (Israel-Premier Tech), čelo skupiny si aktivně hlídal i Remco Evenepoel. Tady došlo asi k největšímu překvapení etapy, když 5 km před cílem nestačil Gino Mäder (Bahrain), považovaný minimálně za kandidáta na pódium v konečném pořadí.

Nakonec se do cíle řítila patnáctka v etapě nejlepších. První zahájil spurt Ilan Van Wilder (Quick-Step Alpha Vinyl), ale došly mu síly, takže se přes něj přehnali ti, co si síly lépe rozložili. A z nich se v těsném dojezdu prosadil na první místo Stephen Williams před Maximilianem Schachmannem (Bora-hansgrohe) a Andreasem Kronem (Lotto-Soudal).

"Jsem stejně překvapený, jako všichni ostatní. Věděl jsem ale, že mám na to zůstat v první skupině. Ve finále jsem se trochu zasekl, byl jsem zavřený, ale pak se otevřel prostor při pravé bariéře a já mohl sprintovat o vítězství," řekl Brit, kterého v roce 2018 v Bahrainu vyzkoušeli a až dosud si ho nechali. Vloni vyhrál závod Okolo Chorvatska (2.1), ale dnešní vítěství je zatím největší v jeho kariéře.

V první skupině dojela většina favoritů celkového pořadí. Kromě Martíneze, Rigoberta Urána (EF Education), Thibauta Pinota (Groupama) a Mädera (všichni +0:51), tu chyběli i mj. Georg Zimmermann (Intermarché) a Fausto Masnada (Quick-Step), oba +1:19, Óscar Rodríguez (Movistar), Hugh Carthy (EF) či Thymen Arensman (DSM), všichni +1:52, ale třeba i Clément Champoussin (AG2R Citroën) +6:14.  Hned první etapa tedy docela výrazně roztřídila pole favoritů.

Dnes se jede 198 km z Küsnachtu do Aesch, celkem 2750 metrů převýšení, na kterém se největší měrou podílí tři vrchařské prémie situované do poslední třetiny etapy.