Tadej Pogačar (UAE Emirates) vyhrál vše, co bylo v poslední horské etapě k dispozici. Získal třetí etapové vítězství, navýšil vedení v průběžném pořadí a také oblékl puntíkovaný dres pro nejlepšího vrchaře. Druhý dojel Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma), třetí Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Poraženým dne je Rigoberto Urán (EF Nippo), který ztratil devět minut a propadl se ze čtvrtého místa až na desáté. 

Uprchlíci opět bez šance 

Žádný stabilní dlouhý únik se ve 130 kilometrů dlouhé etapě z Pau na Luz Ardiden nevytvořil. Mnoho jezdců bylo aktivních, opět to zkoušel Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), společně s Matejem Mohoričem (Bahrain Victorious) a útočili i další jezdci, ale peloton byl v poslední horské etapě příliš silný a ambiciózní. Nejdéle v úniku vydržel David Gaudu (Groupama - FDJ). Francouzský vrchař unikl s Pierrem Latourem (TotalEnergies) v předposledním stoupání Col du Tourmalet, krajana nechal za sebou v dlouhém sjezdu a pokračoval sám. Ale dostižen byl taky, na začátku cílového výjezdu na Luz Ardiden.

Urán odpadl už na Tourmaletu 

Už 3 kilometry před vrcholem Col du Tourmalet z hlavního pole vypadl Rigoberto Urán. Zkušený Kolumbijec nestačil na tempo, které nasadil celek Ineos Grenadiers. Britský tým vytvořil na Urána tlak, aby zajistil pódiové umístění pro Richarda Carapaze. A podařilo se, Urán měl další špatný den a rychle nabíral ztrátu. Do cíle na Luz Ardiden dorazil s odstupem 8:58 a spadl až na desátou příčku.   

Poels bojoval o vrchařské body

Středeční etapa s cílem na Col du Portet zamíchala s vrchařskou soutěží, najednou se o dres s puntíky mohli reálně ucházet i Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard. To však nechtěl dopustit Wout Poels (Bahrain Victorious), lídr soutěže. Poels si dojel pro body za čtvrté místo na Tourmaletu a navýšil náskok na Tadeje Pogačara na 21 bodů. Ale v cílovém kopci se musel vejít mezi prvních osm, aby opět zabodoval. Další jeho nadějí bylo, že se Pogačar neumístí mezi prvními čtyřmi. To se pro vysokého Nizozemce bohužel nestalo a o dres přišel. 

Ve stoupání na Luz Ardiden udržoval tempo tým Ineos Grenadiers, ale pro Tadeje Pogačara a tým UAE Emirates nebylo dostatečně vysoké, proto si na čelo najel Rafal Majka a připravil pozici pro útok muže ve žlutém dresu. Ten přišel 3 kilometry před cílem a s Pogačarem se udrželi jen Jonas Vingegaard, Richard Carapaz a překvapivě také Sepp Kuss (Jumbo - Visma) a Enric Mas (Movistar).

Kuss se rozhodl udržovat tempo a navyšovat náskok před pronásledovateli. V samotném závěru byl nečekaně aktivní Enric Mas. Nastoupil 800 metrů před cílem, za ním se vydal Pogačar, projel kolem španělského soupeře a pokračoval sám do cíle. Poslední desítky metrů ani nemusel moc šlapat a mohl se radovat z dalšího etapového vítězství. Druhý dojel Vingegaard s Carapazem v závětří. Mas ztratil 13 sekund. Ben O´Connor (AG2R Citroen) a Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe) zaostali o 34 sekundy a udrželi se v celkovém pořadí před Masem. 

"Cítil jsem se dnes dobře a jsem rád, že jsem vyhrál. Etapa byla těžká, už na Tourmaletu se jelo rychle. Snažil jsem se soustředit jen na cílové stoupání a dát do něj vše," řekl v cíli šťastný vítěz. 

Pogačar se neobává, že by mohl o žlutý dres přijít: "Zbývá pár etap, ale vypadá to dobře. Proč bych se měl bát Vingegaarda v časovce? Může se stát, že ztratím v časovce šest minut, ale doufám že ne. Vždy do časovky dávám 100 % a jet ji ve žlutém dresu bude nová zkušenost. Těším se."  

Pogačar má tři dresy

Všechny soutěže o trikoty jsou v podstatě rozhodnuté. Tadej Pogačar vede před závěrečnými třemi etapami, z nich dvě jsou rovinaté a jedna je rovinatá časovka, o 5:45 před Vingegaardem. Carapaz ztrácí 5:51. Tito tři mají pařížské pódium téměř jisté, zastavit by je mohla snad jen smůla. Čtvrtý O´Connor totiž ztrácí už 8:18 a pátý Kelderman 8:50. Mas se do první pětky nejspíš už nepodívá, má odstup 10:11. 

Pogačar má v kapse také bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let a jistý má puntíkovaný trikot. Získal 107 bodů, druhý Poels má 88 bodů a ve zbytku Tour jsou k dispozici už jen dvě vrchařské prémie 4. kategorie. Takže Pogačarovi stačí Tour dokončit a podruhé v kariéře v Paříži převezme dres nejlepšího vrchaře. 

Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step) bez problémů dokončil 18. etapu v limitu a navíc navýšil na rychlostní prémii náskok na Michaela Matthewse (BikeExchange) na 38 bodů. Navíc může získat ještě dvě etapová vítězství.