Včerejší etapu vyhrál 20 letý Kazach z týmu Vino-Astana Motors Jevgenij Fedorov. Dostal se do tříčlenného úniku dne, z něhož se posléze osamostatnil a malý náskok dokázal udržet až na cílovou čáru. Jeho aktivita mu vynesla držení téměř všech dresů, které bylo možno získat: vítěz etapy, celkové vedení, nejlepší mladík, bodovací soutěž, vrchař a nejlepší tým. Dres pro nejagresívnějšího závodníka oblékl po etapě kolega Fedorova z úniku Uhiriwe z rwandského kontinentálního týmu Benediction. Rozdává se tu ještě dres pro nejlepšího Afričana a Rwanďana.

Dnes čekala cyklisty etapa dlouhá 120 km. V její první části, do 40. km museli překonat tři klasifikované kopce třetí a druhé kategorie. Potom přišla na řadu jen mírně zvlněná část s dvěma sprinterskými prémiemi a bezprostředně před cílovou pasáží bylo nutno vyjet ještě vrchařskou trojku: 1,5 km a 4,8%.

Hailemichael nastoupil v závěru posledního stoupání a vybudovaný náskok si dokázal udržet až na pásku před zle dotírajícím početným polem vedeným nejrychlejším mužem Androni Jhonatanem Restrepem (COL). Na třetím místě dokonal úspěch Nippo Delko Eritrejec Biniyam Ghirmay, který si tak zopakoval stejné umístění ze včerejška.

Zajímavostí je, že v první desítce dnešní etapy se umístilo pět Eritrejců ze čtyřech různých týmů.

Jelikož však vítěz dnešní etapy patřil ke skupině favoritů, kteří včera ztratili necelou půl minutu na Fedorova, který dnes dojel v hlavní skupině, neohrozil Kazachův dres lídra závodu pro zítřejší etapu.

Naprostá většina favoritů celkového pořadí dnes dojela v první skupině. S výjimkou Matvěje Nikitina (Vino) a Edwina Ávily (Israel), který tu však je spíše do rovinatějších koncovek. Takže k zásadním změnám po dnešní etapě nedošlo, většina dresů pro nejlepší v jednotlivých kategoriích zůstala Fedorovovi: celkový, vrchař, bodovací i mladík. Navíc Vino-Astana je nejlepší v týmové soutěži.

Zítra čeká závodníky zatím nejobtížnější etapa, v jejímž průběhu se budou muset vypořádat s třemi vrchařskými dvojkami a dokonce jednou jedničkou, přičemž během 142 kilometrů nastoupají bez stovky tři tisíce výškových metrů.