Poslední den Sibiu Cycling Tour (2.1) jsou na programu dvě etapy. Nejprve dopolední časovka do vrchu. Na 12,5 km 650 metrů převýšení. Z 650 do 1300 metrů nad mořem. Nejtěžší úseky se nacházely mezi 1. až 4. a poté 5. až 9. km, kdy stoupání dosahovalo hodnoty okolo 7 až 8%. Závěrečných 3,5 km už bylo plošších kolem 3%.

Naprostá většina závodníků jela na klasických bicyklech, k vidění však byly výjimečně i časovkářské kozy.  Sergej Tvetcov (Rumunsko) na ní zajel solidní čas, Rémy Rochasovi (Cofidis) moc platná nebyla. V případě Sebastiana Berwicka (Israel-Premier Tech) bylo možno vidět hybrid: na klasikém kole plný zadní disk. Občas aerodynamická přilba, občas klasika.

První skutečně nadstandardní čas zajel Javier Romo z Astany, který startoval 53. od konce, protože právě takové místo mu náleželo před dnešní etapou. Jeho průměrná rychlost činila 27,4 km/hod.

Karel Camrda na trati prologu Sibiu Tour

Když projel cílem lídr ATT Investments Karel Camrda, který startoval 33. od konce, šlo o 22. nejlepší čas ze stovky cyklistů, kteří do té doby projeli cílem, což z pohledu diváka k přespřílišným oslavám nesvádělo. I když na druhou stranu o dost překonal čas zkušeného Adama Ťoupalíka, který startoval o místo za ním. V případě Karla Camrdy šlo prvořadě o udržení postavení v kategorii U23. Na první tři, jimiž byli Belgičan Uijtdebroeks (Bora-hansgrohe), Ital Piccolo a Kolumbijec Umba (oba Drone Hopper) myslet nemohl, tam byla ztráta značná. Spíše šlo o to, aby ho nepřekonali soupeři nacházející se v pořadí za ním. Nejnebezpečnější byl Martin Marcellusi z Bardiani, před nímž měl náskok jen 16 sekund. Dalším byl Callum Macleod z Abloc, ten ale už ztrácel +1:30 min. Marcellusimu se nakonec podařilo posunout se v průběžném pořadí před Karla Camrdu.

Petr Kaltofen (ATT Investments): "Podobný výsledek jsme očekávali. V takové konkurenci, která tu startuje, je to reálný obraz výkonnosti. Celý tým se pohybuje v první polovině průběžného pořadí."

Výborně si vedl Jakub Otruba z Elkov-Kasper. Když projel cílem, časomíra mu ukázala 3. průběžně nejlepší čas. Nedlouho po něm však zaznamenal 2. čas vrchař Jumbo-Visma Chris Harper. Za dosavadním lídrem časovky Javierem Romo zaostal pouhých 6 sekund. Velmi slušný čas zajel i Jan Bárta (Elkov-Kasper), startující v dresu českého mistra v časovce, ovšem James Piccoli z týmu Israele ho na trati málem dojel. To už dojížděli nejlepší z nejlepších.

Jakub Otruba na trati letošní mistrovské časovky

Pak se přiřítil Jihoafričan Stefan De Bod a o plných 33 sekund překonal čas svého kolegy z Astany. Nepřekonal ho ani Cian Uijtdebroeks (Bora-hansgrohe), ale zařadil se hned za něj. Jen na chvíli, o pár desetinek byl lepší Harm Vanhoucke z Lotto-Soudal. De Bod se z virtuálního prvenství mohl těšit ale jen do chvíle, kdy na těžký převod a ze sedla dospurtoval do cíle průběžný lídr Giovanni Aleotti (viz titulní snímek). Časem o 4 sekundy lepším než čas De Boda vylepšil svou průběžně vedoucí pozici!

Jakub Otruba za Aleottim dnes zaostal coby nejlepší z českých cyklistů na 12. místě o +1:18 min.

Prvních sedm míst obsadili jezdci z World týmů.

V podvečer se jede poslední necelou stovku kilometrů dlouhá zvlněná etapa.

Výsledky.

Cian Uijtdebroeks v dresu nejlepšího mladého jezdce dnes těsně čtvrtý.