Od startu se usilovně bojovalo o únik. Po první hodině činil průměr 48,8 km/hod. Trvalo to hodně dlouho, nakonec 100 km před cílem jela před pelotonem pětice s náskokem 1:10 min. Po dalších 30 km však byli i oni pohlceni hlavní skupinou.

Následně musela být etapa přerušena, protože zaváděcí vozidla sjela z trasy.

Po opětovném zahájení závodu pokračovaly pokusy o únik, ale žádný neměl dlouhého trvání, až 35 km před cílem se na delší dobu odpoutala dvojice, která dokázala odjet až na rozdíl 55 sekund.  Situace se nelíbila cyklistům Go Sport - Roubaix Lile Métropole, protože vepředu jel Van Niekerk z konkurenční stáje St Michel - Auber93, a tak se dali do práce. Před závodníky byly ještě poslední dvě vrchařské prémie z celkového počtu osmi, které dnes byly na trase vypsány. 

V posledních 10 km se na čele stíhací skupiny srovnali jezdci novozélandského Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling, kteří měli v držení dres lídra závodu, a proto kontrolovali většinu průběhu etapy. Takže 2 km před cílem bylo vše pohromadě a schylovalo se k hromadné koncovce. 

Sprint byl velmi těsný. Z 57členné hlavní skupiny byl nejúspěšnější Iuri Leitao (Caja Rural) před Jasonem Tessonem (St Michel) a Valentinem Tabellionem (Roubaix). Průběžné vedení udržel James Fouché (Bolton).

"V závěrečné kopcovitější části nestačili někteří z našich rychlému tempu. V předposledním kopci měl technické problémy Pavel Gruber, ale kvůli vystavené baráži rozhodčími už nešlo problém efektivně řešit. To Pavla stálo kontakt se zbytkem hlavní skupiny. Richard Holec osamocen v balíku dospurtoval na solidním 12. místě," komentoval počínání svých svěřenců Michal Mráček.

Richardovi patří po etapě 24. místo se ztrátou 1:47 min. na průběžně vedoucího závodníka, což ho stále řadí do skupiny cyklistů, kteří i po druhé etapě mají šanci na velmi dobrý výsledek.

Richard Holec