Dozvuky včerejší etapy

Ve včerejší profilově nejtěžší etapě triumfoval 30letý Argentinec Eduardo Sepúlveda. Před deseti lety zkoušeli Sepúlvedu v FDJ, ale nakonec strávil dalších šest let v týmu, který se aktuálně jmenuje Arkéa-Samsic. Pak ho vzali na tři roky do Movistaru, odkud v roce 2021 odešel do jeho současného týmu Androni Giocattoli. Jeho mimořádné emoce po projetí cílem měly kořeny i v tom, že Sepúlveda dosud vyhrál jen čtyři závody a naposledy se tak stalo před šesti lety ve 4. etapě domácího Tour de San Luis. "Hned zpočátku roku mi tým řekl, že sem pojedu, a já jsem se soustředil právě na tuto etapu. Jsem velmi šťastný. Dal jsem do toho spoustu let práce a vyplatilo se.“ Poněvadž cíl včerejší etapy byl zároveň vrchařskou prémií nejvyšší kategorie, dostal se Sepúlveda jen tak mimochodem o bod do čela soutěže vrchařů. Na tu určitě svou pozornost v dalších etapách nezaměří.

Před zahájením etapového závodu byl největším favoritem Nairo Quintana. Jenže ve druhé etapě dvakrát spadl a podruhé to bylo 3,5 km před cílem a dost bolestivě. Navíc se to stalo ještě před ochrannou zónou, takže ztratil dost drahocenného času. V další etapě byl zafačovaný na ruce i noze a ve včerejší etapě se následky pádu negativně projevily. Sice se pokusil několikrát atakovat, ale nikdy to nebylo tak zdrcující, aby ostatním odjel. A jelikož v dalších třech etapách už pro něj není příhodný terén, rozhodli se s týmem, že do dnešní etapy už nenastoupí.

Sedm z těch, které jsme považovali před etapou za potenciální favority, dokončilo etapu nejhůř do 13. místa. Nekolik lidí ale docela překvapilo. Jednak v etapě druhý 31letý Novozélanďan Patrick Bevin (Israel), který se dosud profiloval jako univerzál s výbornou časovkou. Včera si jel po celou dobu vlastní tempo a to bylo tak dobré tempo, že to stačilo na druhé místo v etapě i průběžně. Do desítky skončili i dva cyklisté německého multinárodního Bike Aid. Na konci první šestky se to podařilo Dawitu Yemanovi, dalšímu z výborných eritrejských cyklistů. O jediné místo za ním dokončil Sean Bennett, 26letý Američan, který dva roky jezdil za EF Education a rok za Qhubeku. Po jeho rozpadu našel angažmá až o dva schody níže, v čínském kontinentálním týmu Glory. 

Kdo ale překvapil zcela mimořádně, byl Vojtěch Řepa! Do cíle přijel v trojici mj. s Kevinem Colleonim z BikeExchange +1:11 za vítězem na vynikajícím 15. místě, což ho katapultovalo o 49 pozic výše na 14. místo průběžného pořadí. A navíc výrazně - coby nejlépe umístěný v etapě ze svého týmu - přispěl k tomu, že Kern Pharma se ujal vedení v týmové soutěži!

Druhý český zástupce Pavel Bittner dokončil etapu na 118. místě téměř 16 minut za Sepúlvedou a klesl na 90. místo v průběžné klasifikaci.

Po včerejším vrchařském představení, které vystřídalo tři etapy pro sprintery, se právě tito mohli opět těšit na dnešní etapu. Na 186 km pouhých 865 výškových metrů. Sice dvě vrchařské prémie 3. kategorie, ale obě v první třetině trati. Druhá polovina trasy pak jen mírňounce zvlněná. Philipsen, Groves, Ewan nebo někdo z těch, kteří čekají ve frontě na svou šanci, třeba Sam Bennett (Bora-hansgrohe)?

Jak šly kilometry

10 km po startu odjela dvojice Turek Samli z tureckého Spor Toto a Belgičan Michiel Stockman z německého Saris Rouvy Sauerland. Vzhledem k tomu, že byli jen dva, dostalo se jim až k 6 minutám, což bylo na 60. km. Pak začal jejich náskok klesat. Vydrželi do první sprinterské prémie, na níž bylo zajímavější to, že si pro třetí místo a jednu vteřinu dojel Bevin (Israel) a zkrátil z druhého místa průběžného pořadí odstup na Sepúlvedu na 13 sekund.

Následně se vpředu v úniku proměnili lidi, bylo jich tam pět, z toho čtyři z kontinentálních týmů, ale jeden z Pro: Ballerstedt z Alpecinu. Ten 10 km před cílem, když už je peloton dojížděl, akceleroval, zůstal s ním pouze Özgür z domácí Sakarye, ale ten zpočátku rozhodně neměl velkou chuť pomáhat. Bylo zajímavé sledovat rozdíl v pojetí jízdy obou dočasných uprchlíků. Zatímco Turek lámal těžký převod, Němec krásně ekonomičtěji točil o malinko lehčí převod při stejné rychlosti.

4,5 km před cílem se Ballerstedt svého souputníka zbavil, protože mu to nepřinášelo žádný užitek, a pokusil se o zázrak před letícím balíkem ztrácejícím v té době a už jen několik vteřin. 2 km před cílem jeho pokus skončil a šlo se do spurtu.

Na čele dresy Bora-hansgrohe, Lotto Soudal a BikeExchange. 700 metrů do mety se pokoušel Philipsen protlačit víc dopředu, zprava se na něj natlačil celý balík, najednou bylo málo místa, ramenem ho přitlačil soupeř z DSM a Philipsen poslal do plůtků svého týmového kolegu, který šel hodně krkolomně na hlavu a přes něj pár dalších lidí. S ohledem na to, jak jezdce Alpecinu, kterým byl s největší pravděpodobností Mareczko, ošetřovali, praskla klíční kost. 

Pád rozdělil peloton, vpředu zůstalo přibližně dvacet lidí. Dobře rozjeté to měl od kolegů Ewan, přes něj ale šel Philipsen, jenže ještě rychlejší byl Sam Welsford z týmu DSM!

Welsford je 26letý Australan, letošní nováček v týmu DSM, kam přišel z kontinentální úrovně, a jde o jeho první profesionální vítězství!