V dnešní etapě, která se odehrála na okruzích s centrem v Gersheimu, se radovali a to hned dvojnásobně Poláci. Podařil se totiž únik trojice, z níž se v závěru prosadili na první dvě místa oba Poláci, kteří si poradili s německým soupeřem.

Do cíle dorazili o 51 sekund dříve než zhruba 50ti členné hlavní pole, z něhož nejlépe zaspurtoval třetí z Poláků. Pět míst za ním, tedy 9. místo obsadil nejlepší z našich Robert Kobr. S ním tu byli další tři naši zástupci včetně Štěpána Teleckého, což znamenalo potvrzení konečného 8. místa.

"Potěšilo mě, že dnes se prosadil ve spurtu pelotonu Robert Kobr a že jako prvoročák ukázal, že umí mít ostré lokty a že dokáže velmi dobře zaspurtovat i po čtyřech těžkých etapách. Štěpán si pozici za pomoci kluků pohlídal. Malou kaňkou na dnešní etapě je, že nám odskočila skupinka s dvěma Poláky a že se nepodařilo vylepšit Štěpánovu pozici v celkovém pořadí," zhodnotil etapu sportovní ředitel Tomáš Holub.

Hodnocení vystoupení našich reprezentantů je odvislé také od úhlu pohledu a ambicí, s který sem přijeli. Největším přínosem je vyhraná etapa, umístění v konečné klasifikaci do desátého místa a získané UCI body. V prvních deseti neměl žádný tým víc jak jednoho člověka. A to jsme mohli mít po druhé etapě v držení žluťáka, nebýt penalizace v první etapě, kdy po pádu Milan Kadlec použil na chvíli pro jízdu chodník.

Připočtěme tři další umístění do top ten v etapách. Aktivní pojetí závodění, týmovou spolupráci. Která nakonec vynesla české kluky na 6. místo v hodnocení týmů. Naše ztráta na Nory cca 3 minuty. Nizozemci 6, Belgičané 13 minut atd.

Je to tedy hodně nebo málo? Před námi Norové, Italové, Francouzi, AG2R U19 a Poláci. Za námi Němci, Nizozemci, Dánové, Švýcaři, Britové atd. Dvě etapy tu vyhráli Britové, po jedné kromě nás také Lucemburčané a Poláci. Takže? Není to vůbec špatné. Pokud jsme se ale chtěli prosadit v konečném pořadí výš, tak hurá do práce!

"Kluky musím pochválit za celkový přístup. Závodili, byli aktivní, jeli týmově a snažili se pracovat ve prospěch lídra," vyjádřil spokojenost z celkového projevu týmu českých juniorských reprezentatntů Tomáš Holub.

(Zleva) Jakub Elbadri, Robert Kobr, Štěpán Telecký, Jan Lukeš, Milan Kadlec, Adam Seeman