Po včerejším představení týmů dnes začal závod na ostro a to v srdci města na velmi technické trati se 14 zatáčkami, z nichž pouze jedna nebyla na kostkách. A jelikož brzy poté, co závod odstartoval, se na cyklisty snesl prudký vydatný déšť, který sice v závěru ustal, ale trať zůstala mokrá s plno kalužemi, pak konečné výsledky byly těmito klimatickými podmínkami hodně ovlivněny.

Elkov-Kasper (zleva): Bárta, Kukrle, Sisr, Hník, Schlegel, Ťoupalík

Informace jsme zjišťovali u Adama Ťoupalíka a Dana Turka. Adam startoval mezi prvními a pouze v závěru jeho jízdy už začínalo pršet. Ale i tak si věřil na dobrý výsledek, protože podle jeho slov se poslední týden cítí velmi dobře a trať mu vyhovovala právě svou techničností i povrchem. Naopak nejhorší klimatické podmínky z týmu Elkov Kasper měl Michal Schlegel a na jeho času je to i vidět.

K dešti se přidal i silný vítr, který neustal ani v době, kdy ustával déšť. To vše se promítlo do výsledků, mezi jezdci vznikly na kratičký prolog obrovské časové rozdíly.

Israel Start-Up Nation: Brandle, Turek, Badilatti, Sagiv, Raim, Barbier, Andrle

Druhým nejlepším Čechem byl Petr Kelemen na 18. místě jako 5. nejlepší do 23 let. Jeho tým ovládl soutěž družstev, Elkov Kasper se umístil jako 5. Dan Turek, který jak sám říkal, je tu na práci, byl klasifikován na 100. pozici. Tým Israel Start-Up Nation je klasifikován na 9. a Bora-Hansgrohe na 10. místě.

Zajímavým poznatkem je, že jeden ze špičkových cyklistů a favoritů závodu Patrick Konrad z Bora-hansgrohe dokončil na 10. místě a získal např. na soupeře z Israel Start-Up Nation, který sem přijel jako jednička tohoto týmu, Mattea Badilattiho, 35 vteřin! Stalo se tak i proto, že startoval jako úplně poslední a to už se situace na trati zase vracela do normálu.

CCC Development Team: třetí zprava Petr Kelemen

Co se týče taktiky, podle Adama jsou v týmu Elkov-Kasper karty rozdány tak, že zítřek by měl ukázat, kdo ze čtveřice Schlegel, Hník, Ťoupalík a Kukrle je na tom s formou nejlépe a ten poté dostane týmovou podporu.

"Zítra je těžká etapa. My asi nebude ti, kteří budou tahat, jsou tu papírově silnější týmy, spíš se budeme snažit využít situace. Důležitá bude i 4. etapa, kterou je časovka do vrchu, takže uvidíme, jak nám to půjde," řekl Adam a ze způsobu sdělení se dalo usoudit, že si kluci z Elkov-Kasper zdravě věří.

Dana jsme se ptali i na situaci ohledně zdravotních omezení. Běžně se nosí roušky, na hotelu personál v rukavicích. Vedení týmu říká svým závodníkům, ať si užijí každý závodní den, protože vzhledem ke zhoršující se situaci snad v celé Evropě hrozí další omezení závodní sezóny. Například Matthias Brandle obdržel informaci, že kdo se bude vracet do Rakouska z Rumunska, čeká ho 14-ti denní karanténa.