Prvních 40 km etapy startující v Třeboni bylo poměrně rovinatých. Pak se však najelo do velmi zvlněného terénu, který gradoval na okruhu kolem cílové Nové Bystřice, jenž se jel dvakrát. 

V úvodní části etapy se hodně závodilo, spousta nervozity a jeden docela početný pád. Pak odjela osmičlenná skupina, v níž byli z českých jezdců Michael Boroš z Elkov Kasper a Petr Kelemen z Tudor Pro Cycling, a situace se v pelotonu uklidnila. O jeho tempo se staraly především dva týmy. Restaurant Suri, mající v držení žlutý dres, a EOLO-Kometa, mající nejvyšší ambice. 

Petr Kelemen v nástupu.

K citelnější redukci hlavní skupiny začalo docházet v prvním stoupání z Českého Rudolce, v tom druhém byl dojet únik a peloton se rozdělil na dvě nestejně velké části. V té první o 53 lidech zůstalo devět českých cyklistů. Z Elkov Kasper to byli bratři Ťoupalíkové, Dominik Neuman, Filip Řeha a Michael Boroš, z ATT Investments Tomáš Jakoubek, Jan Kašpar a Karel Tyrpekl. Zůstal tu i Petr Kelemen, ketrý si s předstihem zajistil dres nejlepšího vrchaře.

V Nové Bystřici je tradičně technicky náročný dojezd, což platilo i letos, i když trasa nebyla úplně totožná s předešlými roky. Prosadili se muži s rychlýma nohama. Za Maikelem Zijlaardem se umístil Sean Flynn ze švýcarského Tudoru, týmu, který mohl v průběhu etapy šetřit síly díky pobytu Petra Kelemena v úniku. Stejně jako včera skončil na 3. místě Vincezno Albanese z EOLO-Kometa.

Michael Boroš strávil většinu etapy v úniku.

Z českých cyklistů byl nejvýše klasifikován Dominik Neuman: „Celý závod jsme si kontrolovali a ve všech kopcích jsme byli výkonnostně úplně bez problému, bohužel závěr etapy a nájezd do spurtu nám nevyšel úplně podle představ. Konec etapy byl technický a do spurtu jsme nenajížděli úplně zepředu, takže se už nepodařilo probojovat se na lepší místa. Celkově nás to mrzí, ale věřím, že už zítra se nám podaří dojem napravit." 

Sportovní ředitel ATT Investments Jaromír Friede k etapě poznamenal: "Do spurtů tady máme Tomáše Bártu. Na něj však byl závěr dnešní etapy z hlediska převýšení a tempa, které nastolily silné týmy, příliš náročný, takže když se peloton dělil, zůstal ve druhé skupině. V té první jsme měli tři kluky, což je dobré z pohledu týmové klasifikace, ale nikdo z nich není rozený sprinter. Bylo tudíž  zřejmé, že tentokrát do pořadí na předních příčkách zasáhneme jen těžko. Ale jsou před námi ještě dvě etapy, které jsou profilově snadnější, takže věříme, že máme šanci se prosadit." 

Pozici lídra závodu si i po dnešku udržel Rasmus Bogh Wallin, ovšem Zijlaard na druhém a Albanese na třetím místě se k němu díky bonifikacím přiblížili. Zijlaard, který vede bodovací soutěž, dokonce na pouhé 4 vteřiny.

Z českých cyklistů je po druhé etapě nejlépe postaveným mužem Adam Ťoupalík (Elkov Kasper) na 12. místě, 15. je jeho týmový kolega Filip Řeha a třetím nejlepším Čechem je Tomáš Jakoubek (ATT Investments), který se posunul o tři místa dopředu na průběžné 21. místo.

Třetí etapa bude odstartována ve 12:30 ve Studené a poté, co cyklisté projedou Kamenicí nad Lipou, Kardašovou Řečicí, Veselím nad Lužnicí, Hlubokou nad Vltavou a dotknou se Vodňan, by se měli v cíli v Protivíně první závodníci objevit mezi 16:10 až 16:40 hodin.