Dnes se jel druhý díl rakouského poháru v silniční cyklistice. Centrem bylo město Wels. Závod byl situován do čtyř velkých a dvou malých okruhů a měřil celkem 172 km. Jelo se ve zvlněném terénu, za velké oblačnosti, v chladu, čerstvého povětří a za občasného deště. Takže povětšinou oblečení v režimu dlouhá – dlouhá.

Startovní listina obsahovala 167 jmen z Rakouska, Německa, Slovinska, Itálie, Maďarska, Slovenska a také z České republiky. Nechyběl tu pochopitelně žádný ze šesti rakouských kontinentálních týmů, také německé Maloja, Rad-Net a Santic, slovinská Adria atd. Slovenskou cyklistiku tu zastupoval BRS-Kaktus Bike s Markem Čaneckým, který z jara prokazuje výbornou výkonnost. Vyhrál u nás v Hlohovci, kde se dokázal vypořádat s početní převahou jezdců Elkov-Kasper, a dojel druhý na prvním závodu slovenského poháru, kde podlehl Matúši Štočkovi z ATT Investments.

Čechů startovalo 29: Dan Turek v rakouském Felbermayr a Karel Vacek v Tirol KTM, 11 kluků ATT Investments, 7 z Favoritu Brno, 6 z Dukly Praha a 3 z Fany Gastro Příbram.

Kvalitní online přenos bylo možno sledovat na K19.

Zdá se, že Rakousku jejich silniční pohár, který obsahuje 8 podniků a jehož startovní listina je jak vidno početná a kvalitní, můžeme lehce závidět.

Průběh

V průběhu společného závodu Elite a U23 se nejprve utvořil 8členný únik, v němž žádný tým neměl víc jak jednoho člověka a kde byl z českých cyklistů Tomáš Jakoubek z ATT Investments (viz titulní ilustrační foto). A 60 km před cílem se na situaci, kdy mezi osmičkou uprchlíků měla svého zástupce většina rakouských kontinentálních týmů, jmenovitě Vorarlberg, Tirol, WSA, Felbermayr i Hrinkow, a byl tu i závodník slovinské Adria Mobil, zatím nic nezměnilo.

Zhruba o 10 km dál přinesly vzrušení dvě akce. Zástupce Vorarlbergu musel dlouho řešit výměnu kola pro pomalý defekt, jelikož nablízku neměl mechanický vůz, takže z první skupiny na chvíli vypadl. A v zadnější části pelotonu došlo k hromadné kolizi přibližně 15 cyklistů, přičemž mezi cyklisty, kteří se zvedali ze země, bylo možno rozeznat i jeden dres ATT Investments.

Kolem čela hlavní skupiny, v níž se do té doby nenašla síla, která by se dokázala zformovat k systematickému sjíždění úniku, bylo v té době možno rozeznat i dresy ATT Investments a Favoritu Brno. A když k ojedinělému pokusu došlo, hned v zárodku ho likvidovaly týmy, které měly vepředu své lidi.

Do cíle zbývalo něco přes 30 minut a – zvláště když se na čele pravidelně střídalo - pomalu bylo možno začít přemýšlet, jakéže má Tomáš Jakoubek šance uspět z této osmičky.

Jenže při nájezdu do předposledního okruhu po 3,5 hodinách závodění si z první skupiny nastoupil borec z týmu Hrinkow a z hlavního pole se oddělilo zhruba 25 cyklistů, kde bylo možno rozeznat 6 bílých přileb POC kluků ATT Investments. Ta projela prostorem cíle se ztrátou 2 minuty na čelo závodu.

V nájezdu do posledního okruhu jel v čele osamoceně Kepplinger z Hrinkow s náskokem 17 sekund na Reutimanna z Vorarlbergu, který si ho záhy dojel, zbylá šestice už nabrala manko 1:20 min. Vzadu se vše zase spojilo.

O vítězství si to tedy rozdala dvojice z rakouských celků. Reutimann si v posledních stovkách metrů vlezl zkušeně na druhou pozici a čekal na příležitost. Jenže žádnou nedostal. Kepplinger byl skvělý. Šel na dlouhý spurt z první a zvládl to!

O necelou minutu později dorazila šestice s Tomášem Jakoubkem, který si zkusil sólově nastoupit, ale síly došly dříve, než by bylo potřebné, takže nakonec z toho bylo celkové 6. místo.

Zhruba s 30 sekundovou ztrátou dorazila početnější 42 členná skupina, z níž se na konečné 10. místo prosadil Dan Turek a 12. Daniel Sporysch z ATT, které mělo v této skupině dalších 7 lidí! Z Favoritu tu byl Kmínek, z Dukly Rugovac s Fialou a také Vacek.

Petr Kaltofen, sportovní ředitel ATT Investments: „Takhle jsme to úplně nechtěli. Chtěli jsme bojovat o pódium. Nepředpokládali jsme, že únik dojede až do cíle. V hlavní skupině jsme se pokoušeli uprchlíky sjíždět, ale nikdo nám nechtěl pomáhat. Takže nakonec to dopadlo takto. Tomáš v úniku, 6. místo, nejlepší z Čechů, to všechno není špatně. Ale jak říkám, cílem byly stupně vítězů.“

Výsledky.