Gran Premio Liberazione Città di Massa je italským národním závodem, ale velmi prestižní podnik. Vacek byl opět aktivní, v kopcích se mu podařilo uniknout, ale nakonec ve spurtu podlehl Italu Andreu Piccolovi. 

,,Závod byl od startu hodně rychlý, přesto odjela skupina téměř dvaceti závodníků a vytvořili si náskok až 3 a půl minuty. Tak jsem vyslal na čelo pelotonu dva své týmové kolegy a ti společně s jezdci ruského Lokosphinxu skupinu sjeli. Dojeli jsme je pod třetí ze čtyř vrchařských prémií. Bylo to zrovna to nejtěžší stoupání, měřilo necelé dva kilometry a podařilo se mi ujet.", popsal Vacek důležité okamžiky závodu. 

,,Na vrchol jsem dojel s náskokem 30 sekund na Alessandra Fancellua. Andrea Piccolo, který závod nakonec vyhrál, tu ztrácel přes minutu a vyjel na sedmém místě, ale nějakým záhadným způsobem sjel za pouhé čtyři kilometry Fancellua a společně mě dojeli před poslední vrchařskou prémií." 

To ale nebyl konec snahy ujet soupeřům. ,,Poslední kopec končil šest kilometrů před cílem, tak jsem zase odjel a nahoře jsem měl deset sekund na Fancellua a dvacet sekund na Piccola. Jenže Piccolo mě během kilometrů a půl dostihl. Ve spurtu byl o něco rychlejší, porazil mě o asi 25 centimetrů.", dodal Vacek. 

I když se závěr závodu nevydařil přesně podle plánu, není pochyb o Vackově kvalitní formě před prvním velkým cílem sezóny, Závodem míru juniorů. V letošních jednorázových závodech má velice stabilní bilanci. Vyhrál Trofeo Citta di Loano, druhý dojel v Cantù a druhý nyní na GP Liberazione. 

Závod míru juniorů začíná už příští čtvrtek 3. května a pokračuje až do neděle. RoadCycling.cz u toho bude také. 

Více k závodu GP Liberazione Città di Massa najdete ZDE

Ilustrační foto Josef Vaishar/Cycling.photography