Jde o 34. ročník závodu třetí kategorie. Poslední tři ročníky vyhráli postupně Mads Pedersen, aktuální mistr světa, Arnaud Démare, jezdící v těchto dnech ve skvělé formě a čerstvý francouzský šampion, a Christoph Laporte. Loni za vítězným Francouzem z Cofidisu skončili Tony Gallopin a Niki Terpstra (viz titulní snímek).

Z přehledu vítězů posledních ročníků se dá odvodit charakter závodu. Během čtyř dnů si cyklisté dají pět etap v regionu ohraničeném městy Limoges, Tours a La Rochelle, s centrem v Poitiers. V třetím dnu jsou na pořadu dvě půletapy, z nichž ta druhá má podobu časovky jednotlivců na 22,5 km. První etapa má klasikářský profil (200 km). Druhá také, ale jeví se lehčí, takže nejspíš pro sprintery (186 km). Třetí je dlouhá 98 km a můžou v ní uspět klasikáři i sprinteři. Obdobně je na tom etapa poslední (165 km).

Na startu bude 8 WT týmů: Cofidis, AG2R, Groupama, Astana, Bahrain, CCC, Deceuninck a Lotto, dále 11 ProTour a 2 domácí kontinentální.

Koho lze považovat za favority? Arnaud Démare je horkým kandidátem na nejvyšší příčky. Dobře teď jezdí Garcia Cortina z Bahrainu, který se od příštího roku vrací domů do Španělska, podepsal na tři roky Movistaru. Terpstra se tu bude rozjíždět po vážnějším zranění. Mnoho dalších velmi známých jmen ve startovce nenajdeme. S ohledem na to, o jakou kategorii se jedná a že to nejlepší startuje 29. srpna na Tour, tak sem týmy posílají povětšinou druhou a spíše až třetí garnituru svých sezónních soupisek.

Sestavy Alpecin s Petrem Vakočem, ani CCC s Josefem Černým, nevypadají vůbec špatně. Ovšem CCC sem nominovala s jedinou výjimkou totožnou sestavu jako na Bretagne Classic, kde zcela vyhořeli. V dresu Alpecin-Fenix startuje například zkušený Modolo, De Tier, který se na Bretagne Classic předvedl v dlouhém úniku, či Leysen, který byl nedávno druhý na extrémním etapáku Bitwa Warszawska, kde mu byli soupeřem i kluci z Elkov Kasper.

Jedinou jistotou se tak jeví Groupama-FDJ včele s Démarem, kterého bude podporovat silný tým tempařů, slušných klasikářů a sehraných borců do sprinterského vláčku. To, co cyklisté tohoto týmu předvedli před pár dny v rámci francouzského šampionátu, bylo impozantní a Démare tomu dal perfektní korunu.

Josefu Černému by skladba etap mohla dost vyhovovat. Klasikářské etapy doplněné středně dlouhou časovkou jsou mu jak šité na míru. Vypadá to, že tým nemá před závodem jasně daného lídra, takže i Josef má šanci. Na rozdíl od něj v týmu Alpecin-Fenix má Petr Vakoč přiděleno číslo 121, čímž obvykle týmy dávají najevo, kdo je v tom kterém závodě jejich lídrem. I Petr by se mohl pohybovat hodně vepředu celkového pořadí.