Prostě klasiky jako v Belgii, trochu říznuté francouzským Tro Bro Leon, to je okruh ve Valticích. Vloni na podzim jsem ho neviděl, až letos na jaře. A zapadá do jarní sezóny zahraničních klaisk, jak je vídáme v televizi.

Navíc to byl závod organizačně povedený v zajímavém prostředí jižní Moravy, Lednicko - Valtického areálu. V prvním kole jsem se trochu zděsil podobou okruhu a kvalitou silnic, ale potom jsem okruhu přišel na chuť. Nevím, co na to závodníci, ale mně se závod na tomto okruhu líbil, i když taktikou nejsilnějšího týmu závodu ELKOV - Author bylo udržení pelotonu pohromadě, aby byl závěr připravený pro Aloise Kaňkovského.

Podobné závody pořádně prověří síly jednotlivích protagonistů. Je potřeba umět závodit v takto složitých podmínkách, umět v průběhu šetřit síly. Být ve správnou chvíli na co nejoptimálnějším místě v pelotonu. Tohle je podstatou "belgických" klasik.

Ještě složitějším a zajímavějším závodem by byl závod z bodu "A" do bodu "Z", tak aby závodníci jeli do neznáma. Takhle si přeci jen před rozhodujícími okruhy mohli trať pořádně osahat. Lednicko - Valtický areál a vinice Velkých Pavlovic a Velkých Bílovic nabízejí nespočet zajímavých silniček, cest, i prašných úseků. Pokud by byl začátek závodu v takovém prostředí a konec se odehrál na okruzích ve Valticích, byl by to opravdu krásný klasikářský závod.

Sobotní závod byl organizačně dobře zvládnutý, bohužel funkční marketing českých závodů je někde v nedohlednu, z tohoto pohledu se stále silniční cyklistice u nás doma nedaří.

Foto JAn Brychta/svetcyklistiky.cz