V  článku o spojení týmů (Veranda’s Willems - Crelan a Roompot se spojí) jsme upozorňovali na možný konflikt mezi vedením nového týmu a Woutem van Aertem, který už delší dobu chce do LottoNL Jumbo. A je to tu, belgický cyklista nechce za nový tým závodit, ačkoliv má se společností Sniper Cycling, která vlastní licenci belgického týmu, smlouvu na ještě jeden rok.

Web HLN.be s Woutem van Aertem mluvil a Belgičan se nijak netajil frustrací z nové situace. Dlouhodobě má špatný vztah s Nickem Nuyensem, manažerem Sniper Cycling a nyní se to ještě zhoršilo. Vztah mezi Nuyensem a van Aertem je prý pod bodem mrazu, ale Nuyens van Aerta potřebuje, nic jiného Roompotu nabídnout nemůže. Zda by bez van Aerta zůstal u projektu sponzor Crelan je totiž nejisté. 

"Podívejte se na složení týmu. Můj masér Wesley Theunis odešel. Tim Merlier, skvělý závodník a můj kolega z cyklokrosu, nedostal nabídku na prodloužení smlouvy. Niels Albert odešel. Sponzor odmítá dále podporovat tým. Celá struktura týmu, která vypadala na začátku roku 2017 tak slibně, je pryč. Začalo to problémy s koly (Felt - pozn. redakce). Komunikace s jezdci? Žádná. Před několika týdny jsme si v novinách přečetli, že nás koupí Aqua Blue Sport. Nikdo to nevěděl. Dnes přišla zpráva o spojení s Roompotem. To mi bylo oznámeno pět minut před oficiálním zveřejněním."

Wout van Aert se cítí býti hračkou pod vedením Nicka Nuyense. Proto chce pryč. "Aby bylo jasno, nemám nic proti Roompotu. Je to velmi dobrý tým, ale chci si kariéru plánovat sám a jinak. Všiml jsem si, že i když se tým prezentuje jako belgicko-nizozemský, ve skutečnosti bude spíš jen nizozemský. Vše bude nové a musel bych si zvykat na novou strukturu a o rok později zase, až odejdu. Měl jsem v plánu dodržet smlouvu do konce roku 2019, ale teď to chci přehodnotit. Počítají se mnou, aniž by se zajímali o můj názor." 

Není jasné, jak věc dopadne, ale van Aert chce pryč. "Už jsem krátce po telefonu mluvil s Chrisem Compagniem, spolupracovníkem Nuyense a řekl mu, že chci pryč. Doufám, že jako dospělí lidé najdeme řešení," dodal van Aert, který chce nyní jednat s Nickem Nuyensem. 

Pro Nuyense je to hodně špatná situace. Bez van Aerta nemá co nabídnout. Ano, stále má smlouvu s bankou Crelan, ale bude tato společnost chtít podporovat silniční tým, pokud v něm nebude van Aert? Veranda’s Willems - Crelan končí a Nuyens si chce udržet místo. K tomu potřebuje van Aerta. Roompot stojí o van Aerta aby měl šanci dostat se na více velkých závodů, možná i na jednu z Grand Tour. Van Aert chce do WorldTour, aby se mohl zlepšovat jako silničář. Pozitivní konec této kauzy není zrovna pravděpodobný.

Foto Sirotti