O všem se v nejtěžší etapě letošního ročníku Okolo Británie rozhodlo v cílovém dojezdu na vrchol stoupání Great Orme ve Walesu. V nádherné krajině okolo města Llandudno se stoupalo posledních 1900 metrů. George Bennett (Jumbo - Visma) rozjel výjezd pro Wouta van Aerta (Jumbo - Visma), ale v nejtěžších, až 18% pasážích měl problém udržet se lehčích jezdců.

Aktivní byl Michael Woods (ISN). Kanaďan ve svém oblíbeném terénu roztrhal peloton a utrhl také Ethana Haytera (Ineos Grenadiers), lídra celkového pořadí. S Woodsem se udrželi pouze Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) a Wout van Aert. Mistr světa se zkusil belgického šampiona zbavit v nejprudším stoupání a na chvíli se mu to podařilo, ale Belgičan se dokázal zmáčknout a kilometr před cílem se vrátil do první skupiny.

Vedoucí trojice v mírnější části zvolnila a umožnila Hayterovi a Mikkelu Honorému (Deceuninck - Quick-Step) vrátit se dopředu. Honoré 300 metrů před cílem zaútočil, ale Van Aert dával pozor a jeho nástup pokryl. 150 metrů před cílem to zkusil Alaphilippe, ale Van Aert byl v dojezdu silnější a protnul cílovou pásku na prvním místě. 

Woods dojel třetí se ztrátou jediné vteřiny. Důležitější byl odstup Ethana Haytera. Brit ztratil 8 sekund a přišel o modrý dres lídra, který opět patří Van Aertovi. Belgičan totiž získal 10 sekund bonifikace a v průběžném pořadí má 2 sekundy k dobru. Na třetím místě se drží Alaphilippe s odstupem 11 sekund. Hayter udržel trikot pro lídra bodovací soutěže.