Wout van Aert patří k nejlepším klasikářům současnosti a největším favoritům monumentálních klasik Kolem Flander a Paříž - Roubaix a menších dlážděných závodů, ale přitom nikdy žádnou nevyhrál. Má na kontě vítězství na menších belgických závodech, ale žádnou opravdu důležitou belgickou klasiku ještě na své konto nezískal. Jeho nejlepším výsledkem je druhé místo na Kolem Flander a také druhé místo na E3 Classic v roce 2019 za Zdeňkem Štybarem.

Jenže letos je možná tím úplně největším favoritem. Samozřejmě společně s Mathieu van der Poelem. E3 Saxo Bank Classic má ze všech menších klasik nejblíže k monumentu Kolem Flander a Van Aert se proto bude chtít vyzkoušet. "Vždy se rád vracím na místa, kde to pro mě začalo," říká Van Aert o E3 Classic a vzpomíná na ročník 2019: "Pamatuji si, že jsem byl v dobré formě. Tehdejší debut mi dodává hodně sebevědomí před letošním ročníkem. E3 je ideální přípravou na to hlavní, na Kolem Flander a Paříž - Roubaix." 

Van Aert se E3 Classic postaví společně s šesti týmovými kolegy, kterými jsou Nathan Van Hooydonck, Timo Roosen, Edoardo Affini, David Dekker, Pascal Eenkhoorn a Maarten Wynants. Kvalitou týmu nemůže Jumbo - Visma konkurovat například týmům Deceuninck - Quick-Step a Trek - Segafredo. Ale lídra mají žluto-černí velmi silného. Deceunincku bude chybět Julian Alaphilippe a Ballerini, Štybar, Lampaert, Asgreen a další budou muset na Van Aerta a Van der Poela vyzrát takticky. Van Aert ale věří, že rozhodovat nakonec budou nohy: "E3 je těžká už na začátku, takže závod můžete udělat tvrdý dost brzo. Dlouhý úsek před Harelbeke dělá závod zajímavý. Vždy soupeří malé skupiny mezi sebou, nebo skupina s nějakým uprchlíkem. Hromadný dojezd je v podstatě nemožný. Bude to prostě skvělý závod."  

Van Aert nevynechá ani nedělní Gent - Wevelgem. Tato klasika končí často hromadným dojezdem, ale i s tím by si měl poradit a měl by patřit k favoritům v případě spurterského finiše. Rozhodovat bude vítr, prašné úseky plugstreets a krátké dlážděné kopce, takzvané hellingy. Loni se Van Aert s Van der Poelem na Gent - Wevelgem hlídali tak pečlivě, až umožnili ujet jiným jezdcům a z vítězství se radoval Mads Pedersen.

Právě souboj Van Aerta a Van der Poela přitahuje k pátečnímu a nedělnímu závodu nejvíce fanoušků. Ale pouze prostřednictvím televizního přenosu. Shromažďovat se u trati je zakázáno. Pokud zákaz někdo poruší, hrozí mu pokuta nejméně 250 eur. Na dodržování opatření bude dohlížet 650 policistů. Ale i díky těmto zákazům je možné uspořádat tak velké závody i v době zhoršující se epidemické situace v Belgii.