Příští sezónu bych opravdu rád bojoval o zelený dres. Věřím, že se nám s týmem podaří vypracovat takový plán, který zapadne do celkové týmové taktiky, jejímž hlavním cílem bude boj o celkové vítězství Primožem Rogličem,“ řekl 27letý jezdec týmu Jumbo-Visma.

Nepředstavuji si to ale tak, že budu mít volnou ruku, nebudu pomáhat Primoži a ostatní nebudou pomáhat mně. Očekávám, že mě tým v mém snažení podpoří, a já jsem zároveň připraven Primoži pomáhat na jeho cestě za žlutým dresem,“ dodal aktuální belgický šampion.

Prvenství v 10. etapě Tour 2019

Van Aert absolvoval všechny tři poslední ročníky Staré dámy a je to zatím jediná z Grand Tours, které se zúčastnil.

V premiérovém ročníku v roce 2019 nejprve s týmem vyhrál 2. etapu, která se jela jako týmová časovka, v 5. etapě v hromadném dojezdu nestačil jen na Petra Sagana, aby se v 10. dočkal vavřínu nejcennějšího. To když dokázal zůstat v první skupině v etapě, kdy kvůli větru řada favoritů ztratila. Ve spurtu si poradil s borci jako Viviani a Ewan.

Pak už čekal na 13. etapu, kterou byla časovku jednotlivců a v níž si dost věřil. I proto jel na hranici snesitelného rizika, což se mu ale v tomto případě nevyplatilo. Nohou zachytil ochranný plůtek, způsobil si hlubokou tržnou ránu v oblasti hýždí a byl konec jeho první Tour. V nemocnici následně strávil řadu dnů i proto, že první operační zákrok musel být potvrzen dalším.

Vítězná 7. etapa Tour 2020

O rok později stál na startu nejvýznamnějšího etapového závodu znovu. A znovu o sobě dal hlasitě vědět.

V hromadném spurtu vyhrál 5. etapu před Bolem, Bennettem a Saganem a o dva dny později zvedl ruce nad hlavu znovu. To když zůstal součástí 40členné skupiny, která se oddělila v první kopcovité části etapy a jež byla příliš těžká pro čistokrevné sprintery. Pořád ale měl silné soupeře v podobě Boason Hagena, Coquarda a Laporteho.

Následně se dokázal umístit ještě 4x do 6. místa, z toho dvakrát 3. V soutěži o zelený dres skončil na 5. místě za vítězným Bennettem a druhým Saganem.

Vítěz předposlední etapy časovky jednotlivců Tour de France 2021

V letošním ročníku byl ještě úspěšnější. Na kontě má 3 vítězné etapy, když se nejprve dokázal sólově prosadit v horské etapě při dvojím přejezdu Mont Ventoux, poté ovládl předposlední etapu, jíž byla časovka na 31 km, aby následně vyhrál hromadný dojezd na Champs-Élysées.

V soutěži o zelený dres byl opět 5., když před ním skončili Cavendish, Matthews, Colbrelli a Philipsen.

Najde-li skutečně tým Jumbo-Visma takovou taktiku, která dokáže účelně a úspěšně propojit boj o žluté i zelené triko, bude to hodně nestandardní. V závodech tohoto typu se obvykle nevyplatí honit více zajíců. Na druhou stranu Roglič i Van Aert, jakož i celý tým Jumbo-Visma, jsou borci takového kalibru, že jako jedněm z mála by se tohle double podařit mohlo.

Vítěz závěrečné etapy Tour de France 2021