Na první pohled je jarní sezóna pro Belgičany úspěšná, Deceuninck - Quick-step je jednoznačně nejlepším týmem, ale v modrých dresech vítězí pouze cizinci. Julian Alaphilippe vyhrál Strade Bianche a Milán - Sanremo, Zdeněk Štybar vyhrál Omloop Het Nieuwsblad a E3 BinckBank Classic, Bob Jungels a Florian Senechal také vyhráli po jedné klasice. Belgičané se zatím nedočkali. Ale nejdůležitější bude až úspěch na Kolem Flander, můžou domácí zvítězit? 

Vítězství Belgičana v dresu Deceunincku se před Ronde van Vlaanderen zdá nepravděpodobné. Lídry budou Zdeněk Štybar a Bob Jungels, v záloze sice jsou Philippe Gilbert a Yves Lampaert, ale jejich forma nenaznačuje, že patří k velkým favoritům. Mnohem větší zájem belgické veřejnosti je o Wouta van Aerta a Grega Van Avermaeta. 

Především trojnásobný mist světa v cyklokrosu je v posledních dnech obletovanou osobou. Lídr týmu Jumbo - Visma zaujal skvělými výkony na Omloopu, Strade Bianche, Milán - Sanremo, E3 i Gent - Wevelgem a skoro všichni už věří, že může Flandry vyhrát. 

A věří tomu i sám Van Aert: "Máme velmi silný tým a můžeme jet o vítězství. Nečekal jsem, že budu až tak dobrý. Po zimě jsem měl menší sebedůvěru, ale od února jsem opět klidný a věděl jsem, že to bude v pořádku," zmínil nepříliš povedenou sezónu v terénu, kdy byl pravidelně porážen Mathieu van der Poelem.  

Při svém loňském debutu dojel na devátém místě a letos věří, že je ještě o něco lepší: "Loni jsem ukázal, že mi Ronde vyhovuje." Podle jeho názoru mu zima v terénu pomáhá v nejtěžších pasážích vlámských klasik. Krátké, ale intenzivní vypětí v dlážděných kopcích je podobné cyklokrosům. Například v neděli na Kemmelbergu byl nejlepší z celého startovního pole: "Jet půl minuty nadoraz, ale v sedle, protože není možné se na kostkách postavit, je přesně to, co musím dělat celou zimu, takže mám nějakou výhodu."

Kemmelberg Van Aertovi vyhovuje, ale hellingy na trase Kolem Flander? "Paterberg lze přirovnat k cyklokrosu, protože je krátký. Koppenberg a Kwaremont jsou delší úseky. Ale na Ronde je spousta dalších překážek, než se dostanu k závěru."

Zkušený Greg Van Avermaet je v jiné situaci. Zatímco Van Aert je na začátku silniční kariéry a chystá se na své druhé Ronde, Van Avermaetovi bude letos v květnu už 34 let a patří k nejspolehlivějším klasikářům na světě. Přesto zatím nikdy Flandry nevyhrál.

Olympijský vítěz z Ria už objel dvanáct ročníků Kolem Flander. Od roku 2007 nechyběl na startu největšího domácího závodu a stále sní o vítězství. V první desítce dokončil sedmkrát, dvakrát byl druhý, jednou třetí, jednou čtvrtý a jednou pátý. Několikrát byl blízko, ale v éře Toma Boonena a Fabiana Cancellary bylo těžké stanout na nejvyšším stupni. 

Stále doufá a letos je opět ve velmi dobré kondici. Jenže se nemůže opřít o silný tým. Zatímco v minulosti patřilo jeho BMC k nejlepším celkům, letošní sestava CCC je příliš slabá. Van Avermaet si do týmu přivedl několik cyklistů, ke kterým má důvěru, jsou to především Michael Schär, Guillaume Van Keirsbulck a Gijs Van Hoecke, ale nikdo z nich mu zatím moc nepomáhá. Kromě těchto třech, které si Van Avermaet sám vybral, budou na startu také Nathan Van Hooydonck, Francisco Ventoso a Lukasz Wisniowski.  

Van Avermaet je lídrem a snažil se tým motivovat, ale po dokončení Gent - Wevelgem své kolegy poprvé veřejně zkritizoval. "Byl bych radši, kdyby byl někdo vepředu se mnou. Bylo by to pro mě mnohem snazší. Mám zkušenosti, ale ve větru to je vždy těžké. Doufám, že se tým trochu zlepší, ale Flandry jsou jiné, jsou spíše jako E3 a to mi vyhovuje víc."

Van Avermaet si věří v rovném souboji s kýmkoliv, na E3 dokázal, že je ve skvělé formě a na Tiegembergu dal svým útokem zabrat všem soupeřům. Jenomže proti kolektivní síle Deceunincku nemá s čím hrát. Když potřebuje pomoc od svého týmu, nedočká se jí a proto se nesmí dostat do defenzivy v souboji s Deceuninck - Quick-Step.

Greg Van Avermaet i Wout van Aert vynechávají středeční klasiku Dwars door Vlaanderen a šetří síly na nedělní vrchol sezóny. 

Foto Sirotti