Van der Poel změnil plány a místo Okolo Švýcarska bude před Tour závodit v Belgii. Nejdříve objede jednorázovku Dwars door het Hageland a poté etapový závod Okolo Belgie. Ujít si nenechá ani domácí šampionát, takže 1. července se postaví na start své třetí Tour de France možná v dresu nizozemského mistra. Po skončení Tour si vyzkouší dvojboj, nejdříve na světovém šampionátu v Glasgow pojede silniční závod s hromadným startem a později i závod horských kol. 

Moje ambice jsou jasné, na Tour se pokusím vyhrát etapu. Pokud se to podaří, bude to dobrá Tour. Kromě toho je mým cílem přijet do Paříže v co nejlepší formě, abych byl připraven na mistrovství světa. Zelený dres? Ne. Pokud o něj budeme letos usilovat, bude to pro Jaspera Philipsena. Rád mu s tím pomůžu, vysvětluje Van der Poel v rohovoru pro Wielerflits a v podstatě opisuje od rivala Wouta van Aerta, který také oznámil, že kvůli přípravě na světový šampionát nebude usilovat o zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže a radši se pokusí o některé etapy a bude pomáhat týmu. „Wout pojede o vítězství v etapách, kde bych mohl mít šanci i já. Ale tak je tomu už několik let.

Zatímco Van Aert bude mít spoustu práce s pomáháním největšímu favoritovi Tour Jonasi Vingegaardovi, Van der Poel bude mít mnohem více volnosti. Týmu Alpecin-Deceuninck o celkové pořadí nejde, cílem je vyhrát co nejvíc etap. Rozhodně mám motivaci zajet dobrou Tour. Letos poprvé přijedu po velmi dobrém tréninku, aniž bych musel myslet na něco jiného. Chci zajet svou nejlepší dosavadní Tour a taky se na to těším. Na Tour jedeme se silným týmem.

Překonat výsledky z Tour 2021 bude pro Van der Poela docela těžké, při svém debutu totiž vyhrál etapu a strávil šest dní ve žlutém dresu. Obléci dres bude letos těžší, protože se začíná velmi náročnou etapou v Baskicku, která bude spíše pro vrchaře. „Musím být v nejlepší kondici. Ale pokud velmi dobří vrchaři už myslí na žlutý dres, což očekávám, pak si myslím, že úvodní etapa bude pro klasikáře až moc těžká. Ale samozřejmě se o to pokusíme.

Van der Poel Tour ještě nikdy nedokončil, v roce 2021 odjel dřív, aby se připravil na Olympijské hry, loni byl po absolvovaném Giru příliš unavený a musel odstoupit. Letos už dokončit chce: Paříž je moje poslední zastávka před mistrovstvím světa. Je čas Tour pro jednou dokončit. Proto jsem se tak dobře připravil. Moje příprava se nedá srovnávat s přípravou, kterou jsem stihl před loňským Girem. Tehdy jsem na ni měl po klasikách velmi málo času.

Tour bude nejspíš dobrou přípravou pro mistrovství světa v Glasgow, pokud se favorité vyhnou pádům, zraněním, nemocím a ušetří trochu sil. Van der Poel doufá, že po Tour a silničním závodě v Glasgow bude mít ještě dost sil na závod cross country. Horská kola odsunul po nepovedeném olympijském závodě na druhou kolej, neúčastnil se žádných světových pohárů, ani jiných závodů a soustředil se na silnici a cyklokros. To však znamená, že Nizozemsko nemá jistotu místa pro olympijský závod. Místo si může vybojovat ve Skotsku. Pokud se nic nestane, budu startovat. Sice bez cílené přípravy, ale zkusím to, bez tlaku. Po mistrovství světa na silnici se budu snažit co nejrychleji adaptovat na horské kolo. Stejně už tam budu a třeba se stane něco pěkného. Formu bych měl mít dobrou.