Mathieu van der Poel se na konci letošního ledna, po zisku mistra světa v cyklokrosu, po krátké pauze, vrhnul na silniční závody a vyhrál hned při prvním startu na únorovém UAE Tour. Poté patřil k nejlepších klasikářům jarní sezóny a po dalším krátkém odpočinku sedl na horské kolo. Na něm ihned začal vítězit, i když ne v tradičním cross country, ale jen v kratší variantě závodů. Následovalo vysokohorské soustředění v La Plagne a po návratu k silničním závodů vyhrál 2. a 3. etapu Okolo Švýcarska. 

V tak úspěšném střídání disciplín mu může konkurovat jediný cyklista - Tom Pidcock. Britský jezdec byl lepší na horských kolech, ale v cyklokrosu a zatím ani na silnici na Van der Poleovy úrovně nedosáhl. Etapová vítězství na Okolo Švýcarska jsou pro nizozemského mistra pouze začátkem náročného léta, ve kterém má v plánu ještě mnohem větší věci. 

Na soustředění v La Plagne se nepřipravoval na Švýcarsko, ale na Tour de France a Olympijské hry v Tokiu. Švýcarský závod je jen další částí přípravy. Má zde najet závodní kilometry a posunout se do nejlepší možné formy. Jenže stejný plán měl i na jaře na Tirreno - Adriatico a dopadlo to jinak. Van der Poel byl v nejlepší kondici už na Strade Bianche a řádil i na Tirrenu. Příliš brzo, protože hlavní cíle přišly o něco později. Svou nejlepší formu vypotřeboval ještě před monumentálními klasikami. Což sám přiznává. 

„Ve srovnání s Tirrenem mi dnes byla zima," říká Van der Poel v rozhovoru pro Het Nieuwsblad po vítězství v deštivé 2. etapě Okolo Švýcarska. „Určitě se vyhnu 50kilometrovému sólo," naráží na 5. etapu Tirreno - Adriatico. V ní také také pršelo a aby se zahřál, rozhodl se jet 50 kilometrů sám. Etapu vyhrál, ale utratil příliš mnoho sil. „V té etapě jsem si hrábnul na dno a myslím, že mě to stálo špičkovou formu na Milán - Sanremo. Také v dalších klasikách už jsem necítil svou nejlepší kondici. Bylo to velmi pěkné vítězství, ale stálo mě nějaké prestižnější vítězství.

„Byla to chyba, kterou už neudělám. Poučil jsem se. Při pohledu zpět jsem měl po té etapě z Tirrena odstoupit a odpočinout si před Sanremem. Ale nejsem někdo, kdo by rád balil závody,“ vysvětluje Van der Poel. 

Ve Švýcarsku se nechce předčasně zničit, ale to mu nebrání myslet na další vítězství ve 4. etapě: „Bude to podobný den, jako ty dva předchozí, i když soupeři mi to určitě neusnadní. Ale vítězství ve třetí etapě za sebou je jistě možné. Někdo musí vyhrát, takže možná zase já.“ Odstoupit před koncem Okolo Švýcarska neplánuje, protože potřebuje najet závodní kilometry, ale v kopcovitých etapách v závěru závodu nemá žádné ambice a pojede opatrně: „V horských etapách pro mě nemá smysl snažit se držet nejlepších."

Lídr sestavy Alpecin - Fenix má v létě jeden hlavní cíl, získat olympijské zlato na horských kolech. Bude to velmi těžké, protože Tom Pidcock, Nino Schurter a další specialisté jsou těžkými soupeři. Vyhrát může, ale jednoznačným favoritem není. Vyhrát etapu na Tour de France, která v jeho závodním programu Olympijským hrám předchází, se zdá reálnější. „Ještě jsem jednotlivé etapy Tour de France nestudoval," řekl před startem Okolo Švýcarska. „Samozřejmě si vyberu několik dní a zkusím získat etapové vítězství. Je to moje první Grand Tour vůbec, takže by byl úspěch, kdybych vyhrál etapu.“