Nedostal se na pódium, ale kromě vítězného Alberta Bettiola se o něm mezi fanoušky a novináři mluvilo nejvíc. Mathieu van der Poel si poprvé vyzkoušel monumentální klasiku a hned bojoval o vítězství. Nizozemský mistr na silnici, na horských kolech a v cyklokrosu byl mimořádně silný a bojoval i navzdory nepříjemnému pádu. 

Málokdy je debutant řazen mezi největší favority, ale v případě Van der Poela to nikoho nepřekvapuje. Na silnici se profesionálem stal až letos, když jeho celek Corendon - Circus postoupil mezi profikontinentální týmy. Teprve na Gent - Wevelgem si poprvé vyzkoušel závod WorldTour a dojel čtvrtý. O tři dny později už vyhrál klasiku Dwars door Vlaanderen. A v neděli na Kolem Flander si při třetím startu ve WorldTour připsal opět čtvrté místo.  

Nezareagoval na únik Alberta Bettiola a ve spurtu byl pomalejší než Alexander Kristoff, ale s výsledkem a výkonem byl spokojený. "Ani jsem nevěděl, že Bettiol odjel. Až po chvíli jsem ve vysílačce slyšel, že je někdo pryč."  

Pro Van der Poela to nebyl vůbec snadný závod. Snažil se držet v popředí a jeho týmoví kolegové mu pomáhali, v klidu přejel helling Muur van Geraardsbergen, ale 60 kilometrů před cílem, před nájezdem na Oude Kwaremont, spadl. "Chtěl jsem se vyhnout ostrůvku s květinami, ale skočil jsem na obrubník a okamžitě rozbil přední kolo. V díře na chodníku se kolo rozpadlo úplně a spadl jsem. Trochu to bolelo," vysvětloval v cíli. 

"Poté jsem se půl hodiny vracel do závodu. Až na Koppenbergu jsem se vrátil k ostatním. Pak už jsem se zase cítil dobře. Byl tam se mnou Stijn Devolder a pomohl mi. Také bylo dobré, že se moc nejelo," řekl Van der Poel a dodal, že měl štěstí, že se mu nic nestalo. Podobné štěstí měl už po pádu v dojezdu jednorázovky Nokere Koerse. Zde se zapletl do velkého pádu a dlouho se nezvedal. Přesto o několik dní později vyhrál GP de Denain ve Francii. 

Výkony ve Belgii a ve Francii by Van der Poela vynesly do pozice největšího favorita Paříž - Roubaix, ale 24letý Nizozemec na startu nebude. Tým Corendon - Circu nedostal pozvánku, ale rozhodnutí bylo na Van der Poelovi, kdyby přislíbil účast, divokou kartu by dostal. On si ale radši vybral klasiku Amstel Gold Race. Největší nizozemský závod je pro Van der Poela velmi důležitý a na kombinaci Roubaix - Amstel si zatím netroufá. 

"Teď pojedu etapový závod Circuit Cycliste Sarthe ve Francii, kde se chci připravit na Brabantský šíp a Amstel Gold Race. To bude také něco nového. A potom dobrodružství skončí." Podle jeho otce Adrieho by mu měl nejvíce vyhovat Brabantský šíp. Ale Amstel  je mnohem větším cílem a také zde může uspět. 

Van der Poel se zatím nechystá k přestupu na silnici, stále má plány v cyklokrosu a chce také vyhrát olympijské zlato na horských kolech. Právě horská kola budou mít v létě přednost, ale Van der Poel má před sebou velmi atraktivní výzvu. Mistrem své země je ve všech třech disciplínách, ale mohl by se stát i mistrem světa? Nino Schurter byl loni v terénu výrazně lepší, ale změnit se může mnohé. a trať silničního mistroství světa v Anglii bude Van der Poelovi vyhovovat. Dosud žádný muž na tři duhové trikoty v jednom roce nedosáhl. Pouze Pauline Ferrand-Prévot držela světový titul na silnici, na horských kolech a v cyklokrosu zároveň. 

Foto Sirotti