Tradičně deštivý závod Okolo Švýcarska nenabídl slunečné počasí ani v 2. etapě letošního ročníku. A to vyhovovalo Mathieu van der Poelovi (Alpecin - Fenix). V dramatickém dojezdu odolal útokům Juliana Alaphilippa (Deceuninck - Quick-Step), který roztrhal peloton v posledním výjezdu etapy. Zde se vtvyořila čelní skupina devíti závodníků, ze které 3,5 kilometru před cílem ujel Van der Poel a přidal se k němu jen Max Schachmann (BORA - hansgrohe). Ve městě na břehu Curyšského jezera byl Van der Poel vy spurtu jednoznačně rychlejší než Němec a získal své první vítězství na Okolo Švýcarska. 

Průběh etapy 

Náročná druhá etapa z Neuhausenu am Rheinfall do Lachenu měřila 178 kilometrů a v druhé polovině trati ležely tři vrchařské prémie. Do úniku vyrazili čtyři cyklisté, domácí Claudio Imhof (Švýcarsko) a Tom Bohli (Cofidis) a také Kanaďani Nickolas Zukowsky (Rally) a Matteo Dal-Cin (Rally). V hlavním poli nejdříve pracoval tým Groupama - FDJ lídra závodu Stefana Künga. Před kopcovitým závěrem se do stíhání zapojily také týmy Deceuninck - Quick-Step a Alpecin - Fenix. 

Zukowsky vyhrál první vrchařskou prémii, ale nedlouho poté ho postihly křeče a z vedoucí skupiny na chvíli odpadl. V silném dešti se náskok vedoucí skupiny snižoval, na vrcholu druhé prémie 40 kilometrů před cílem byl první Bohli s náskokem 2:30. V mokrém sjezdu Bohli a Imhof ujeli Dal-Cinovi a Zukowskému. I hlavní pole se dělilo, vzadu zůstal například Tom Dumoulin (Jumbo - Visma), Rui Costa (UAE Emirates) a další. 

Tempo pelotonu převzal tým BikeExchange, který chtěl připravit pozici pro Michaela Matthewse. Vpředu zbyl sám Imhof, ale jeho náskok se rychle rozplynul na začátku posledního stoupání Lichtstrasse. Dries Devenyns (Deceuninck - Quick-Step) zaútočil s Julianem Alaphilippem na zadním kole a roztrhal peloton. Alaphilippe si ještě chvíli počkal a až poté vyrazil do toku. Okamžitě se za něj zařadil Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a udrželi se také Schachmann, Ivan Garcia Cortina (Movistar) a Michael Woods (ISN).

Van der Poel se v nestrmějších pasážích s více než 12 % držel v druhé skupině s Jakobem Fuglsangem (Astana - Premier Tech). Nizozemec a Dán si dokázali dojet dopředu před vrcholem, ačkoliv Alaphilippe stále útočil. Dojeli si sem i Marc Hirschi (UAE Emirates) a Wout Poels (Bahrain Victorious). V technickém a mokrém sjezdu se opět pokusil uniknout Julian Alaphilippe s Maxem Schachmannem v závětří. Ale zbytek skupiny si dal pozor. 

Soupeři Mathieu van der Poela, především Alaphilippe, zásadně zaváhali 3,5 kilometru před cílem. Nizozemský mistr se nanápadně odpojil od skupiny a pokračoval sám. Fuglsang reagoval nejrychleji, ale Van der Poela nedojel. Schachmann byl úspěšnější. Alaphilippe zůstal v druhé skupině, ze které se o protiútok pokusil Richard Carapaz. Ale neúspěšně.

Van der Poel a Schachmann najeli do posledního kilometru závodu v ulicích Lachenu na čele. K nim se přibližoval sám Poels, ale ani on, ani Schachmann nedokázali odpovědět na drtivý spurt Van der Poela. Lídr Alpecin - Fenix si při svém debutu připsal etapové vítězství. Schachmann ztratil 1 sekundu. Poels a zbytek skupiny ztratili 4 sekundy. 

Stefan Küng, lídr závodu, dojel ve skupině s odstupem 22 sekund a dokázal udržet žlutý dres o pouhou sekundu před Alaphilippem. Třetí Schachmann ztrácí pouze 2 sekundy a čtvrtý Van der Poel 6 sekund. Küng udržel i dres vedoucího jezdce bodovací soutěže, má stejný počet 12 bodů jako Van der Poel. Nejlepším mladým jezdcem je průběžně osmý Neilson Powless (EF Nippo).